Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов изнесе фрапиращи данни за драстичен

...
Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов изнесе фрапиращи данни за драстичен
Коментари Харесай

Интересите на ГКПП „Капитан Андреево“: Заплахи към инспекторите и скок на блокираните храни с пестициди


Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов изнесе фрапиращи данни за фрапантен растеж на блокирания от страната импорт на храни с рисково наличие на пестициди.

Миналата година поради високо съдържани пестициди приблизително дневно са били отхвърляни 6 тона храни, а през днешния ден цифра е стигнала до 22 тона храни дневно. В проценти отхвърлените рискови храни дневно сега са с 265 на 100 повече. Годишно тази цифра е още по-голяма и стига над 700 на 100.

Изводите - от 2013 година до момента не е имало задоволително ефикасен надзор - ГДБОП и прокуратурата към този момент са сезирани за загубите за страната, а на следващия ден ще бъдат изпратени още данни.

След одита най-неясен остава въпросът за какво пункта “Капитан Андреево” 10 години наред е отдаван чартърен на частен оператор. Според заместник-министър Христанов по време на одита на европейската комисия заканите са станали още повече.

“Техните фамилии са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки различен метод, само че единствено и единствено да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези диалози лицето безусловно плачеше. Това е, както следващия метод да ни се показва, че има сили и те са над закона от една страна и въпреки това да бъде саботиране активността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което към този момент има съответни имена и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици”, съобщи той в студиото на „ 120 минути “.

От министерството и организацията прецизираха, че и до през днешния ден компанията отхвърля да освободи пространствата на границата

„ Една част от чиновниците, няма да го скрия от вас, в действителност чакат властта да си отиде и да се върнат нещата. И в действителност се чака връщането на верните сили - това го споделям с цялостното схващане какво споделям “, съобщи изпълнителният шеф на БАБХ проф. доктор Христо Даскалов.

Според Министерството на земеделието остарялата система носи освен загуби за страната, а и заплашва хората и сигурността на храните в цяла Европа.

Министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви във „ Facebook “, че за последните 10 години породените парични загуби и пропуснати изгоди за страната са оценени на най-малко 250 милиона лв.. А като се прибавят и другите действия сумата надвишава половин милиард.

„ Само от фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Амдреево “ страната ни е изгубила сред 250-300 млн. лева От другите действия, които продължаваме да проучваме, една от които е инсинераторите подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лв.. Имаме към този момент първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме подготвеност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП “, съобщи Христанов.

Беше обърнато внимание че една такава скица можеше да се случи и в Напоителни системи за над 100 милиона лв..

Христанов разгласи още, че звеното за вътрешен надзор в Агенцията за сигурност на храните неизвестно за какво от 2013 година не е направило нито една тематична инспекция какво става на граничния пункт.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР