Заместник-министърът на външните работи на Куба обвини администрацията на американския

...
Заместник-министърът на външните работи на Куба обвини администрацията на американския
Коментари Харесай

САЩ действат неморално и нелегитимно, държейки Куба в списъка с държави спонсори на тероризма

Заместник-министърът на външните работи на Куба упрекна администрацията на американския президент Джо Байдън, че работи аморално, нелегитимно и незаслужено, като оставя Куба в листата на страните спонсори на тероризма, заявявайки, че Хавана е жертва на държавно спонсориран тероризъм от страна на Съединените щати в продължение на повече от 60 години, съобщи Асошиейтед прес.

Карлос Фернандес де Косио съобщи в изявление за Асошиейтед прес, че оставянето на Куба в черния лист на Държавния департамент дружно с страни като Северна Корея, Иран и Сирия е " елементарен метод да бъде осъдена Куба, като се цели Куба да бъде превърната в това, което не е - провалена страна " и добави, че Съединените щати не заплащат никаква цена за дейностите си против Хавана, които той дефинира като нелегитимни, аморални и непоследователни.

Съединените щати постановат икономическо ембарго на Куба през 1960 година след революцията, ръководена от Фидел Кастро, и национализацията на парцели, принадлежащи на американски жители и корпорации, напомня Асошиейтед прес.

Изваждането на Куба от черния лист бе едно от главните външнополитически достижения на някогашния американски президент Барак Обама, който се стремеше към възстановяване на връзките с карибския остров - изпитание, подкрепяно от Байдън като негов вицепрезидент. Дни преди Джо Байдън да встъпи в служба като президент, администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп още веднъж дефинира Куба като " страна спонсор на тероризма " и наложи нови наказания. По време на предизборната си акция актуалният американски президент даде обещание да възвърне връзките си с управлявания от комунистическата партия остров, само че досега не е направил нищо в тази посока.

Кубинският заместник-министър изрази през днешния ден вяра, че администрацията на Байдън ще " постъпи вярно " и ще отстрани Куба от черния лист, само че съобщи, че държавното управление няма отговор на въпроса за какво американският президент към момента не е последвал дейностите на Обама.

Фернандес де Касио оглави кубинската делегация на договарянията във Вашингтон през април по въпросите с миграцията, които съгласно него са били ориентирани към възобновяване на съглашението от 1994 година за издаване на 20 000 визи всяка година от страна на Съединените щати за кубински жители. Той съобщи, че има прогрес и може би задачата ще бъде реализирана по-късно през годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР