Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес

...
Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес
Коментари Харесай

МВнР връчи на Митрофанова нота за намаляване на персонала на руските представителства у нас

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща през днешния ден в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше осведомена за решението на българската страна за понижаване на числеността на личния състав на съветските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, оповестиха от Министерство на външните работи.

Числеността следва да бъде поддържана в границите на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.

Искането на България има две учредения: първо, взаимност, учредена на член 11 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в рационални и естествени рамки, поради актуалното положение на двустранните връзки. Второ, поради реализирането от съветски чиновници на активност, избрана от способените български управляващи като несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки, чиято цел е развиването на другарски връзки сред страните. Дейност, окачествявана от съответните институции като опасност за националната сигурност, като съображение оповестяването им за нежелани.

Във връчената на дипломат Митрофанова вербална нота се декларира още упованието на българската страна Русия да закрие краткотрайно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие краткотрайно Консулството си в Екатеринбург.

На дипломат Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да изоставен територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 година

София също по този начин експулсира съветника на съветския дипломат Воскресенски, генералните консули във Варна и Русе и шефа на културно-информационния център. Всички дипломати и механически личен състав на съветското Генерално консулство на Русия в Русе също ще бъдат изгонени.

Източник от съветското външно министерство съобщи пред ТАСС, че Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР