Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова откри Информационен

...
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова откри Информационен
Коментари Харесай

Програма подпомага българския бизнес, безработните и неактивните хора

Заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова откри Информационен ден по процедурата „ Умения “ в град Бургас. Тя има за цел да подкрепи хората, които желаят да покачат своята професионална подготовка. Програмата оказва помощ главно на неактивни лица и безработни, чието предпочитание е да се включат в разнообразни образования.
Особено значим е фактът, че със свои планове по интервенцията могат да аплайват работодателите.
За заместител министър Русинова съобщи: “Тази стратегия е в поддръжка и на българския бизнес. Всички работодатели могат да аплайват със своите планове до трети май, за възстановяване уменията и квалификацията на хората, които работят при тях. Проектите могат да бъдат от 15 хиляди лв. до 3 милиона. Според това какъв брой е огромно предприятието има и съответното съфинансиране. Създадохме тази стратегия, тъй като сега в България пазарът на труда е в извънредно удобна позиция от позиция на равнищата на безработица. Най-голямото предизвикателство е неналичието на фрагменти. В градове като Бургас безработица съвсем няма, тя е към 3 %. Но работодателите се оплакват от неналичието на готови хора. С тези планове компаниите ще могат да обучат своя личен състав, други служащи ще добият последваща степен на професионална подготовка, цифрови, езикови умения. “

Програмата дава опция да се привлекат и неактивни, безработни лица, които могат да бъдат подготвени и да останат да работят в същото дружество. Финансирането е от Европейския обществен фонд по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “. Очакванията са в министерството на труда и обществената политика да се получат доста планове.
Едно от условията към работодателите е най-малко половината от подготвените хора да бъдат арестувани в предприятието. Министерството ще покрие техните осигурителните вноски и по този метод ще насърчи компаниите.
„ Има огромен интерес от компании в цялата страна и се надявам да получим доста планове “, оптимист е Зорница Русинова.

По отношение на вноса на работна ръка за летния туристически сезон тя разясни, че режимът за импорт на фрагменти от трети страни е улеснен от страна на страната. Има подписани съглашения с Молдова, работи се по съглашение с Украйна. Повечето вносни фрагменти за в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Но и без съглашения, максимален е броят на чужденците от Македония и Турция, които желаят да работят тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР