Заместник-министърът на МВнР Ирена Димитрова съобщи подробности за евакуацията на

...
Заместник-министърът на МВнР Ирена Димитрова съобщи подробности за евакуацията на
Коментари Харесай

МВнР с последна информация за евакуацията на българи от Украйна

Заместник-министърът на Министерство на външните работи Ирена Димитрова заяви детайлности за евакуацията на българи от Украйна.

"Имаме български жители, които са поискали евакуация. Това са 363 души от Киев и към 150 души от Одеса . Те ще бъдат извозени с три рейса от Одеса и четири от Киев. Работим с Министерството на защитата за техни рейсове, те са в подготвеност. Гъвкави сме, имаме опция за вътрешен превоз до една точка, след това с наш превоз до границите ", изясни Ирена Димитрова по време на брифинг, представена от.

" Всеки миг се надяваме, че рейсовете от Одеса ще тръгнат към България с към 130 индивида .

Имаме четири рейса, които са наоколо до границата с Украйна и ще отидат в Киев. За Одеса работим и за на следващия ден за още два рейса, с които да бъдат придвижени още български жители ", изясни Антон Марков.

Съдейства се на всички български жители, които нямат документи за идентичност, сподели още Марков.

" В посолството ни в Киев също има настанени към този момент хора .

Там по тяхна оценка не са директно застрашени, защото няма стратегически обекти в близост и не се чакат ракетни удари, само че има опасения от цивилното население от силови групировки и от разнообразни други групировки. Ние сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на всички български жители там ", сподели още тя.

Марков изясни още, че са подхванати стъпки за банален Коронавирус режим поради ограниченията , които има за влизане в България. Ако идващите са бежанци, то си ги поемат Държавната организация за бежанци. Българските жители, в случай че няма къде да отидат, то има принадлежности да им се помогне, сподели Марков.

Зам.-министърът на Министерство на външните работи изясни още, че са получили информация от Украйна за незабавна потребност

- лист с неща, от които те се нуждаят за първа помощ - облекла, детски неща, храна, артикули, строителни материали. Този лист е предаден на способените органи в България.

Димитрова още веднъж акцентира, че страната ни

осъжда "крайно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус ".

"Считаме това за жестоко тъпчене на интернационалното право и акт на експанзия против самостоятелна страна. Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и призоваваме Русия за неотложно преустановяване на военните дейности и за евакуиране на силите си. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки района в Източна Украйна ", добави още Димитрова.

От Министерство на външните работи са извикали посланика на Русия

у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова и пред нея са показали позицията на страната ни.

Довечера постройката на Министерство на външните работи ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна в символ на взаимност, оповестиха още от външното ни министерство.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР