Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда

...
Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда
Коментари Харесай

Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС в Амиен

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов взе участие в неофициална среща на министрите по околна среда. Тя се организира в Амиен, Франция на 20 и 21 януари 2022 година и е обичайна за всяко ротационно председателство на Европейски Съюз.

Една от главните тематики за полемика през първия ден на двудневната среща бе обвързвана с устойчивата приложимост на пестициди - въпрос с особена значимост както за земеделието, по този начин и за опазването на човешкото здраве и околната среда. В изявлението си министър Сандов подчертава на нуждата от използване на ефикасна европейска рамка, която да усъвършенства информираността, да увеличи отбраната против неподходящото влияние на избрани субстанции върху хората и природата, както и да откри нулева приемливост към останки от пестициди във вносните артикули. „ Необходимо е да повишим осведомеността и знанията и да засилим контрола върху използването и използването на артикули за растителна отбрана, като в същото време осигурим ефикасни тласъци за удобни други възможности с оглед запазване на човешкото здраве и околната среда “- посочи той.

Министрите разискаха и въпросите свързани с използването на Стратегията за резистентност в региона на химикалите, която е значима стъпка към реализиране на задачата за нулево замърсяване и обезпечаване на нетоксична околна среда.

В първия ден на срещата бяха дискутирани обезлесяването и деградацията на горите в международен мащаб и ролята на Европейски Съюз за попречване на тези процеси. Разширяването на земеделските земи за произвеждане на артикули е главен мотор на загубата на естествени местообитания в трети страни, като това съществено попречва и напъните на Европейски Съюз в битката с изменението на климата. Ето за какво, съгласно България, законодателството на Европейски Съюз би трябвало да противодейства на тази наклонност с подобаващи ограничения, с цел да подсигурява, че добивът и потреблението на артикули, импортирани в Европейски Съюз, не способстват за обезлесяването и деградацията на горите в международен мащаб.

В рамките на Съвета министър Сандов организира двустранна среща с румънския министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок, с който разискаха замърсяването на въздуха по северната граница на страната ни, както и опциите за двустранно съдействие.

Утрешната сесия ще продължи със взаимно разискване на министрите на околната среда и министрите на енергетиката по въпросите на справедливия преход към ниско емисионно развиване и ролята на горите в битката с изменението на климата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР