Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще

...
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще
Коментари Харесай

Мария Габриел на работна среща в Брюксел, обсъжда с с фон дер Лайен и Борел приемането ни в Шенген

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще бъде на работно посещаване в Брюксел на 19 и 20 юни.

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В рамките на визитата си Габриел ще организира двустранни срещи с ръководителя на Европейската комисия (ЕС) Урсула фон дер Лайен, с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

В диалозите си Габриел ще разиска осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност, присъединението на България към Шенген и еврозоната, както и настоящи тематики от европейския дневен ред.

Припомняме, че предходната седмица Европейски Съюз публично изиска от България да номинира еврокомисар. Председателят на Европейска комисия изпрати писмо до премиера Николай Денков.

Новият еврокомисар би трябвало да довърши мандата на досегашния представител на страната ни в Европейска комисия Габриел, която беше определена за вицепремиер и министър на външните работи.

Комисията чака в най-скоро време българското държавно управление да уточни двама претенденти - една жена и един мъж. Фон дер Лайен обаче напомня, че нейните политически цели включват цялостно тъждество сред половете измежду членовете на Комисията.

В писмото се показва, че според разпоредбите на Европейски Съюз еврокомисарите се избират въз основата на тяхната обща подготвеност и ангажираност с европейските полезности измежду персони, чиято самостоятелност не предстои на подозрение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР