Заместник-кметът по финанси на София Дончо Барбалов коментира във Фейсбук

...
Заместник-кметът по финанси на София Дончо Барбалов коментира във Фейсбук
Коментари Харесай

Барбалов: В Бюджет 2022 липсват мерки в подкрепа на общините

Заместник-кметът по финанси на София Дончо Барбалов разяснява във Facebook плана за актуализация на Държавния бюджет за 2022 година:

" Прочитът на документа демонстрира, че в него липсват ограничения в поддръжка на общините. Както е известно, инфлацията и растежът на цените усилват приходите в държавния бюджет от Данък добавена стойност и акцизи, а в по-късен интервал - и от корпоративен и налог общ приход.

При общините тези процеси водят единствено до увеличение на разноските. Това слага под риск тяхната опция за обезпечаване на многочислените услуги, които те дават на своите поданици.

В плана за актуализация се предлага възобновяване на акциза върху електрическата енергия на транспортните оператори, ползващи ел. сила. За политиците това може да звучи добре, само че числата демонстрират, че тази мярка е съвсем безполезна.

Да погледнем разноските на Столичния Метрополитен за ток до м. май 2022 година:

- 15,4 млн. лева с Данък добавена стойност

- 3,8 млн. лева отплата (както за всички промишлени предприятия)

- 11,24 млн. лева платени

- 81 хиляди лева данък, включен в платената сума.

Елементарната сметка демонстрира, че при настоящите цени, възобновяване на акциза понижава цената на тока с 0,7%!

Стойността на акциза е 2 лева на МВч., а цената през днешния ден (7 юни 2022 г.) е над 401, 75 лева /МВч….!

Същевременно липсват спомагателни средства за обезщетения на публичните превозвачи.

По време на диалозите с държавното управление при подготовката на Бюджет 2022 година, бе обсъждано, че при актуализацията на бюджета ще бъде основан " Фонд за инфраструктурна помощ на общините на конкурентен асортимент “. За страдание, този по този начин нужен фонд не е намерил място в актуализацията на бюджета и продължава да бъде единствено едно положително желание.

Предложено е нарастване с 30% на стандарта за медицинския личен състав в здравните кабинети на държавните и общинските детски градини и учебни заведения, в детските ясли и яслените групи към детски градини. Това единствено по себе си е позитивна смяна, само че тя е приложена независимо, без разбор и обезпечаване на спомагателен запас в поддръжка на обществените услуги ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР