Заместник-кметът Добрин Добрев, областният управител Драгомир Златев и заместник областният

...
Заместник-кметът Добрин Добрев, областният управител Драгомир Златев и заместник областният
Коментари Харесай

В Разград откриха Музикалния фестивал „Димитър Ненов”

Заместник-кметът Добрин Добрев, регионалният шеф Драгомир Златев и заместител регионалният шеф Найден Късов бяха публични посетители на откриването на Музикалния фестивал „ Димитър Ненов ” довечера.

Тридневното културно събитие се провежда от Фондация „ Камджалов ”, планът е осъществен с финансовата поддръжка на Министерството на културата. На откриването участва и ръководителят на 45-тото и 46-тото Народно заседание Ива Митева, която по думите на диригента и съучредител на Фондация „ Камджалов ” Йордан Камджалов има принос в реализирането на фестивала. В одобрение към феновете Ива Митева напомни думите на Димитър Ненов „ Човекът на изкуството би трябвало да се движи в Космоса с царствена стъпка, с царствено самочувствие ”, като добави, че има вяра, че някой ден българските създатели ще се движат с царствено самочувствие.

Преди концертната част Йордан Камджалов показа, че първият му досег с творчеството на Димитър Ненов е бил преди 30 години като дете точно в разградската зала „ Филхармония ”, където бе открит фестивалът.  Камджалов назова родения в Разград композитор, проектант и ерудит „ космополит в музикалната школа ”.

Основни обстоятелства от биографията на Димитър Ненов пред публиката на фестивала напомни шефът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

В първата вечер от фестивала Genesis Orchestra под диригентството на Йордан Камджалов и със солист Гиргина Гиргинова извършиха Четири скици за Симфоничен оркестър, Вокален цикъл „ Родина ”. От името на Кмета на Разград Денчо Бояджиев и Председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев бе поднесена кошница с цветя за изпълнителите.

В събота от 18,30 ч. още веднъж в зала „ Филхармония ” е втората фестивална вечер, в програмата е клавирен концерт на проф. Милена Моллова. В неделя, 16 октомври, от 11,00 ч. във фоайето на Общинския културен център е премиерата на кино лентата „ Димитър Ненов и измеренията на изяществото ”, след който ще се организира среща-дискусия с проф. Милена Моллова и Йордан Камджалов.

Входът за всички фестивални събития е свободен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР