Заместник изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) и още

...
Заместник изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) и още
Коментари Харесай

Зам.-шеф от ДФЗ прибран заради Миню Стайков

Заместник изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) и още петима са арестувани за 24 часа. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред постройката на фонда. Той посочи, че измежду арестуваните има шефове на дирекции.

Акцията на прокуратурата е по отношение на следствие против обвинения Миню Стайков поради корист с евросредства. Предстои наблюдаващите прокурори да преценяват дали ще издигнат обвинявания на арестуваните и какви ограничения за неотклонение ще им бъдат наложени. Нарушенията, осъществени от чиновниците, са от интервала, когато шеф на фонда е бил Румен Порожанов. В момента се претърсват адреси и работните места на арестуваните.

Шестима души, измежду които един от заместник-директорите на Държавна фирма " Земеделие ", шефове на дирекции и редови чиновници на Фонда са арестувани по отношение на следствието за корист с европейски пари против предприемача Миню Стайков. На какъв брой от тях ще бъдат повдигнати обвинявания на длъжностно закононарушение, ще стане ясно на следващия ден, сподели заместител основният прокурор Иван Гешев.

В акцията в ДФЗ вземат участие ГДБОП и КПКОНПИ. Претърсват се кабинети на чиновници във фонда, както и техни адреси. Изземват се документи по отношение на осъществяването на Програмата за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш.

Разследването визира интервал, в който Фондът за земеделие се оглавяваше от някогашния аграрни министър Румен Порожанов. Няма данни обаче той да е забъркан в схемата за непозволено разпределяне на средства по две европейски стратегии посредством свързани лица на намиращия се в ареста предприемач Миню Стайков. За шестимата към този момент арестувани единствено за 24 часа има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със притежателя на " Винпром-Карнобат ". Въпреки това те са отпускали парите, във връзка на което заместник-главният прокурор Иван Гешев прикани за повече честност към тези, които заемат държавни длъжности и употребяват публичен запас.

Това е втората акция в границите на следствието против Миню Стайков. Първата беше при започване на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези стратегии, имаше арестувани. Тогава заместител основният прокурор Иван Гешев говореше, че става дума за дейности от страна на " бизнес империята Карнобат ". Имаше конфискувани документи, свързани с въпросните стратегии. Анонс, че се търсят и настойници в Държавен фонд " Земеделие ", беше изработен още при започване на май.

Резултатът от първата акция тогава беше, че Прокуратурата получи законово съображение да удължи непрекъснатия арест на притежателя на " Винпром Карнобат " Миню Стайков, който е под стража от началото на предишния септември по друго обвиняване. В рамките и на това следствие за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов безусловно дни преди да подаде оставка поради абсурда с еврокъщите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР