Заместник-генералният секретар на НАТО, посланик Мирча Джоана, и Северноатлантическият съвет

...
Заместник-генералният секретар на НАТО, посланик Мирча Джоана, и Северноатлантическият съвет
Коментари Харесай

НАТО потвърждава ангажимента си към сигурността на Западните Балкани

Заместник-генералният секретар на НАТО , дипломат Мирча Джоана , и Северноатлантическият съвет посетиха ръководената от НАТО задача KFOR и екипа за съвещания и връзка на НАТО в Косово .

Посланиците на 30-те съдружници от НАТО и на сътрудниците , участващи в KFOR, се срещнаха с командващия KFOR , генерал-майор Ференц Каджари и шефа на екипа за съвещания и връзка на НАТО в Косово, бригаден военачалник Йоахим Хопе. Те също по този начин обмениха отзиви с ръководителите на задачи на Европейския съюз, Мисията на Европейския съюз за господство на закона, Организацията за сигурност и съдействие в Европа и Мисията на краткотрайната администрация на Организация на обединените нации в Косово. По време на визитата заместник-генералният секретар на НАТО се срещна с Вьоса Османи и Горан Ракич в Прищина за двустранни полемики.
 НАТО избра нов главнокомандващ във време на трагично преосмисляне
НАТО избра нов главнокомандващ във време на трагично преосмисляне

Генерал Каволи: Заедно сме изправени пред огромни провокации

Заместник-генералният секретар на НАТО Джоана напомни, че новата стратегическа идея, призната в Мадрид предходната седмица, удостоверява стратегическото значение на района на Западните Балкани за Алианса . Той акцентира, че НАТО е отдадена на мира и стабилността в района на Западните Балкани от десетилетия.

" Нашата задача KFOR е най-осезаемата проява на този ангажимент ", сподели той, отбелязвайки, че според своя мандат от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година KFOR обезпечава безвредна и сигурна среда и подсигурява независимост на придвижване в интерес на всички общности в Косово. " KFOR продължава да извършва своята задача, като работи в тясно съдействие с редица участници, в това число Организация на обединените нации, задачата на Европейския съюз за господство на закона, организациите за сигурност в Косово и сръбските въоръжени сили ", акцентира той.

Джоана акцентира, че НАТО изцяло поддържа процеса на нормализиране сред Белград и Прищина , защото разговорът сред Белград и Прищина, подпомаган от Европейски Съюз, е единствената платформа за намиране на решение , което зачита правата на всички общности и може да докара до дълготраен мир.

Той добави, че бруталната инвазия на Русия в Украйна коренно е трансформирала европейската архитектура на сигурността и НАТО остава мощно ангажирана с безвредна и сигурна среда и с по-широка непоклатимост на Западните Балкани .
 За първи път депутати от Европейски Съюз призоваваха Сърбия да признае Косово
За първи път депутати от Европейски Съюз призоваваха Сърбия да признае Косово

Вучич: Ще бъде забавно в Брюксел, когато вземат решение за Украйна, Молдова, Западните Балкани, нямам доверие, че ще пречупят България за Северна Македония
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР