Заместител на ампутирана човешка ръка е създал първокурсникът от Техническия

...
Заместител на ампутирана човешка ръка е създал първокурсникът от Техническия
Коментари Харесай

Първокурсник създаде заместител на ампутирана човешка ръка

Заместител на ампутирана човешка ръка е основал първокурсникът от Техническия университет в Пловдив Георги Ганушев.

Проектът му " Роботизирана ръка вид " простетика “, ръководена посредством огъваеми датчици “ e финансово насърчен от МОН в тазгодишното издание на състезанието " Млади гении “.

Проектът на Георги Ганушев към този момент има две версии. При първичната версия от 2022 година той употребява камерата на компютъра си. С нея снима личната си ръка и по този начин подава команди за придвижване към пръстите на биопротезата. Втората версия към този момент няма потребност от компютър. Единственото, което му би трябвало е един електрически контакт и една ръкавица с 5 датчика. Така биопротезата копира дейностите на сензорната ръкавицата.

" Всяка версия на плана ми има разнообразни приложения. Например при първата разработка може отдалечено да се ръководи ръката и тя да се изпрати във високотоксични среди и даже в космоса, където да прави работа. Но първата версия имаше единствено 2 стойности на пръста – горе и долу, до момента в който със сензорната ръкавица пръстите се движат с доста огромна акуратност. Електричеството, което задвижва пръстите е напрегнато 3,3 до 5 волта ", разказав ефира на Дарик радио студентът.

Част от човешки скелет – навръх това приличабиоръката на първокурсника от Техническия университет. За да бъдат " костите “ доста здрави той е употребявал специфична пластмаса, която е вложил в 3D – принтера на университета и е задал стратегия за направа. На идващ стадий биопротезата ми от вътрешната страна може да бъде и железна, а от горната страна ще бъде покрита с материя, наподобяваща на човешка кожа, изясни още младият гений.

" Използвам напредъка на науката, която към този момент може да засича електрическите импулси по нервните пътища от пръстите на ръката до предмишницата. Нервните пътища или невроните в прочут смисъл наподобяват на електрически кабел. С магнитни датчици ще засичам импулсите, които минават по тези неврони. Импулсът се подава от мозъка, минава през гръбначния мозък и през ръката доближава само че върха на всеки пръст. Магнитният датчик безусловно тъкмо засича електрическия сигнал от мозъка до пръста. Мозъкът не знае, че ръката към този момент я няма и продължава да " командва “ по остарелия метод “, изяснява правилата на развиване на плана си Георги Ганушев. Той предвижда, че до момента в който приключи следването си в университета " ръката “ ще доближи до равнище подготвен артикул – действително използван и продаваем.

Цялото изявление с Георги Ганушев чуйте в звуковия файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР