Замърсяването в микропластмаса отдавна е световен проблем, който се задълбочава

Замърсяването в микропластмаса отдавна е световен проблем, който се задълбочава ...

Ще спрат ли пералните да замърсяват природата.


Замърсяването в микропластмаса отдавна е световен проблем, който се задълбочава все повече. Една от причините за това е честата употреба на пералнята.

Има я във всяко домакинство, удобство е в забързаното ежедневие, но резултатът от нея е милиони частици микропластмаса, които се отделят във водата, а оттам се разпространяват навсякъде в природата. Поглъща се и от рибите и останалите водни обитатели и лесно стига и до нашата трапеза.

Компанията Arcelik ни дава едно решение на този проблем, за който се говори все повече. На технологичното изложение IFA 2019, което се провежда в Берлин, те представиха първата в света пералня с филтър за микропластмаса.

Arçelik kurutma makinesiyle çamaşırlarınız, dışarıdaki is, toz, kötü koku ve polenlere maruz kalmadan hijyenik olarak kurur. #arcelik #çamaşırmakinesi #kurutmamakinesi #askileyap #asillerltd #askileyap pic.twitter.com/v6YbBpv8gs
— asiller1986 (@asiller1986) September 4, 2019
Иновативната технология филтрира 90% от миниатюрните (до 5 мм) частици пластмаса, които се отделят от дрехите от изкуствени материи - повече от един милион фибри при всяко пране, пише Daily Mail.

Изпълнителният директор на компанията ни напомни, че времето за предотвратяване на екологична катастрофа изтича, а мерките стават все по-належащи.
Световните океани, замърсяването с пластмаса и как да помогнем
Как да спасим океаните от пластмаса с тичане

Кампанията е активна до 16 юни

Те са готови да предоставят филтриращата технология и на други производители с идеята след време тя да стане стандарт, който да редуцира поне едно вредно влияние на човека върху природата. А тенденцията показва, че сме готови за плащаме повече, но да бъдем отговорни към околната среда.


Източник: lifestyle.bg