Замърсяването с фини прахови частици е основен проблем за качеството

...
Замърсяването с фини прахови частици е основен проблем за качеството
Коментари Харесай

Отбелязваме Международният ден на чистия въздух. България - в топ 50 на държавите с най-голямо замърсяване

Замърсяването с фини прахови частици е главен проблем за качеството на атмосферния въздух. Основните аргументи са излъчванията от битовото отопление през зимния сезон  - всеобщото потребление на въглища, брикети и дърва, както и автомобилният трафик. Въпреки напъните, които се поставят, към момента сме надалеч от устойчиви резултати за чистотата на градския въздух.

 

България регистрира най-високите равнища на PM2. 5 (частици от разнообразни субстанции с диаметър 2.5 мкм или по-малко) измежду страните в Европейски Съюз съгласно систематизираните данни за последните три години. За PM10 България също е водеща измежду най-замърсените страни със 77 µg/m3 на среднодневната централизация (пределната стойност на Европейски Съюз е 50 µg/m3). PM10 са частици от едно или друго вещество с диаметър от 10 микрометра (мкм) или по-малко.

 

Средна централизация на PM2.5 в България за 2021 година е 3.3 пъти над годишната целесъобразна стойност на СЗО за качество на въздуха. Страната ни зае 60-то място от общо 118 страни за предходната година.

 

През 2019 година страната ни е 24-тата най-мръсна страна в света със междинна годишна стойност от 25,49 µg/m³.

 

Въпреки че качеството на въздуха се усъвършенства през последните десетилетия, то към момента остава по-ниско от европейските и международните стандарти.

 

Всяка зима компактен сив смог покрива страната. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР