Замърсяването на въздуха в Истанбул се увеличава с 5% през

...
Замърсяването на въздуха в Истанбул се увеличава с 5% през
Коментари Харесай

Мръсен въздух застрашава жителите на Истанбул

Замърсяването на въздуха в Истанбул се усилва с 5% през 2021 година

Ако има нещо " положително " от опустошителната пандемия от ковид, то това е спадът в равнищата на замърсяване на въздуха в градовете. Но последните данни демонстрират, че Истанбул, най-населеният град в Турция, се е върнал към равнищата на замърсяване отпреди пандемията.

Данните от станциите за премерване на качеството на въздуха в столицата на Турция демонстрират, че равнищата на азотен диоксид във въздуха сред 1 януари и 12 ноември 2021 година са се нараснали с 5% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

Въпреки че потреблението на природен газ е необятно публикувано в града, излъчванията от въглища, изгаряни в семействата, и всеобщият трафик, който става все по-натоварен са измежду факторите, допринасящи за високото равнище на замърсяване на въздуха.

В интервала сред март 2020 година, когато бяха обявени първите случаи на COVID-19, и това лято, когато рестриктивните мерки, свързани с пандемията, бяха отстранени в по-голямата си част, градът бе омекотен малко от замърсяването. Това значително се дължеше на строгия полицейски час, който задържаше жителите на града у дома и на по-малкия брой хора, които можеха да карат в изискванията на ограничавания. Нормализирането, въпреки и предстоящо от милиони хора, затворени по домовете си в продължение на месеци, възвърне опасността от замърсяване.

Неотдавнашно изследване сподели, че смъртните случаи от COVID-19 са по-разпространени в тези региони на Истанбул, населявани от хората с по-ниски приходи, в които има по-висока централизация на нездравословни субстанции във въздуха. Замърсяването на въздуха отслабва белите дробове, които са главната цел на COVID-19, което от своя страна води до тежко боледуване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР