Замърсяването на въздуха съкращава живота на милиарди хора в определени

...
Замърсяването на въздуха съкращава живота на милиарди хора в определени
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха съкращава средната продължителност на живота в света с над 2 години

Замърсяването на въздуха редуцира живота на милиарди хора в избрани райони на света с до шест години, излиза наяве от нов отчет, представен от в. „ Гардиън “.

Това прави замърсяването на въздуха по-голям палач от тютюнопушенето, автомобилните произшествия и ХИВ/СПИН.

Основният провинен е горенето на въглища, като съгласно откривателите Индия е най-засегнатата страна. Според изследването животът на всеки индиец е с 6 години по-кратък поради замърсяването. През последните седем години Китай поставя големи старания в битката с мръсния въздух, като сега жителите на страната живеят с 2,6 година по-малко поради замърсяването.

„ Замърсяването на въздуха е най -голямата външна опасност за човешкото здраве на планетата и това не е необятно приет факт, или най-малко не със силата и силата, която заслужава “, разяснява проф. Майкъл Грийнстоун от Чикагския университет. Грийнстоун и неговите сътрудници са създали Индекс за качеството на въздуха (AQLI), който пресмята въздействието на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота.

Според прочуването  средностатистическия световен гражданин на планетата губи 2,2 години  от живота си поради актуалните равнища на замърсяване на въздуха, като това значи, че човечеството губи общо 17 милиарда години, споделя Грийнстоун. „ Какво друго нещо на планетата кара хората да губят 17 милиарда години живот? “, пита той.

Прочуването пресмята и спомагателните години живот, които ще придобият жителите на избрани страни, в случай че те съумеят да понижат равнищата на замърсяване на въздуха до нивата, считани за безвредни от Световната здравна организация. В Индия това ще докара до растеж на междинната дълготрайност на живота от 5,9 година, като следват Бангладеш и Непал с по 5,4 година и Пакистан с 3,9 година

В Централна и Западна Африка въздействието на замърсяването с фини прахови частици оказва отрицателно въздействие върху продължителността, сравнимо с ХИВ/СПИН и малария. Този фактор обаче получава доста по-малко внимание.

Китай стартира  „ война против замърсяването “ през 2013 година и понижи равнищата на праховите частици във въздуха с 29%. Това прибавя приблизително 1,5 години към живота на китайците, в случай че приемем, че съкращенията са продължителни, споделят учените.

„ Въглищата са главния източни на този проблем в по-голямата част от света. Ако здравните цени разноски влизаха в цените на въглищата, те нямаше да са конкурентноспособни в множеството елементи на планетата “, споделя Грийнстоун.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР