Замърсяването на въздуха е тема номер едно и за много

...
Замърсяването на въздуха е тема номер едно и за много
Коментари Харесай

Гласът на града: Как Копенхаген се бори с мръсния въздух?

Замърсяването на въздуха е тематика номер едно и за доста европейски градове. Как Дания се бори с този проблем и дали София може да вземе поука от Копенхаген - вижте в рубриката ни „ Гласът на града “ Рита Юстесен от Дания, която е била основен проектант на Копенхаген.

Вижте репортажа на Цветелина Борисова .

Рита Юстесен за занимава с архитектура и градоустройство повече от 30 години. 20 от тях е била основен проектант на община Копенхаген, а сега работи в частна компания, която се занимава с развиването на пристанището в датската столица.
Арх. Рита Юстесен : В Копенхаген обръщаме съществено внимание на замърсяването на въздуха, като промотираме устойчивата сила. Имаме вятърни генератори, също по този начин се опитваме да понижим автомобилния трафик, като поддържаме колоездачите и сътворяваме повече благоприятни условия хората да вървят пешком.


Попитахме Рита допустимо ли е високото строителство да пречи на чистотата на въздуха и какви са регулациите за градеж на високи здания в Дания?
Арх. Рита Юстесен: Аз мисля, че сами по себе си високите здания, не предизвикват мръсния въздух, по-скоро противоположното. Ние имахме сходен проблем в Дания. В града имаше електроцентрали и поради тях в действителност беше неразрешено високото строителство, тъй като газовете, които излизат от електроцентралите биха замърсявали високите здания, когато дима се подвига нагоре.
Как взеха решение този проблем в Дания?
Арх. Рита Юстесен: Проблемът се взема решение с въвеждане на устойчивите технологии. Ние просто сменихме източника на сила. Имаме вятърни електроцентрали, слънчеви панели и природен газ. Също тока има централна отоплителна система за целият град и по този начин можем да направляваме излъчванията. Казаха ми, че в София се употребяват дърва за отопление, което в Копенхаген е неразрешено.
Кои са съгласно вас трите стъпки, които е належащо да създадат софиянци, с цел да дишат по-чист въздух?
Арх. Рита Юстесен: Три неща - първо да се употребяват верните източници на сила. Второ- тук в София имате метро, т.е хората да употребяват по-малко колите си и по-често метрото. Както и да се придвижват с колело. Трето - към този момент се приказва за " градска природа ", когато градът е по-зелен и по-хубав, хората го харесват повече и го пазят повече.
Според Рита Юстесен бъдещето е в градежа на интелигентни зелени здания - друга опция, която би била използвана в битката с мръсният въздух на София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР