Замърсен ли е въздухът в Шишманци от дейността на кариерата

...
Замърсен ли е въздухът в Шишманци от дейността на кариерата
Коментари Харесай

Започва проверка за качеството на въздуха в Шишманци заради кариерата

Замърсен ли е въздухът в Шишманци от активността на кариерата на „ Холсим кариерни материали Пловдив “? От Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив стартират инспекция след подаден сигнал в Министерство на околната среда и водите от жителите на селото. Утре край кариерата ще бъде сложена мобилна автоматизирана станция (МАС), която в продължение на пет дни ще мери качеството на въздуха. Получените резултати ще бъдат оценени и при открити нарушавания ще се подхващат съответните дейности.

Както TrafficNews към този момент заяви, локалните изпратиха подписка до четири институции, с която за следващ път се афишират срещу разширението на кариерата. Освен Министерството на околната среда и водите те осведомиха за казуса премиера Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов и шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив.

Към подписката е приложена и тъжба, в която се разказват претекстовете за нежеланието на жителите на Шишманци да има ново разширение на кариерата, както и предпочитание за рекултивация на остарялата кариера след приключване на нейната концесия.

Миналия месец хората излязоха и на митинг и за малко блокираха пътя Шишманци-Белозем. Те оповестиха три съществени претенции - да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, с цел да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в бунище.

„ Парите не са по-важни от здравето ни”, безапелационни са локалните. Те се тормозят, че живеят в прахуляк и нечистотия. Замърсеният въздух е причина за задълбочаването на белодробните болести измежду хората. Особено застрашени са децата и хронично болните, както и хората, които са генетично предразположени за това.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР