Зам.председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид от ДПС

...
Зам.председателят на правната комисия в парламента Хамид Хамид от ДПС
Коментари Харесай

ДПС предлага да отпадне по-строгият режим за шума от заведенията

Зам.председателят на правната комисия в Народното събрание Хамид Хамид от Движение за права и свободи е главният вносител на текстовете, отменящи по-строгите условия за шума в околната среда.

© Юлия Лазарова Малко повече от два месеца след приемането на окончателните промени в закона за шума в околната среда, довели до нарастване на времето, в което заведения и други бизнеси би трябвало да пазят тишина, към този момент има оферти това да отпадне. През предходната седмица Движение за права и свободи са внесли ремонти, които на процедура връщат остарелия режим с претекст, че " задачата е основаване на здравословни условия на живот на жителите и опазването на околната среда, като не се вреди на бизнеса и в частност на туристическия отрасъл ".

На този стадий не е ясно дали текстовете ще съберат задоволително поддръжка в Народното събрание.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поправка на поправките

През юли Народното събрание одобри дефинитивно ремонти в Закона за шума в околната среда по предложение на Валери Симеонов, които удължиха интервала, в който заведенията и другите бизнеси би трябвало да пазят тишина. В текстовете беше записано, че в интервала сред 23 и 8 сутринта е неразрешено да се подвига звук в жилищни и курортни зони, в това число от озвучаване на открити пространства, строителни действия, зареждане на търговски обекти и други Беше въведена и цялостна възбрана за звук в интервала сред 14 и 16 часа през всички дни от седмицата, а санкциите бяха фрапантно увеличени - до 12 хиляди лева за систематичните извършители.

Сега обаче Движение за права и свободи предлага да се върне " остарелият режим " в закона. Това значи, че ще бъде неразрешен шумът сред 23 и 7 сутринта, а експлицитна възбрана за тишина сред 14 и 16 часа няма да има. Въвежда се и по-нисък размер на санкциите - предлагането е таванът да бъде 10 хиляди лева, се вижда от текстовете. От придвижването показват в претекстовете си, че този закон ще обезпечи здравословни условия за жителите, като " не се вреди на бизнеса и в частност на туристическия отрасъл ". Връща се и контролът в общините.

Закон с дълги истории

До сегашните текстове в закона за шума, които стягат режима, се стигна след съвсем две години борба на някогашния вицепремиер Валери Симеонов, който през първата година от мандата на настоящето държавно управление организира серия от обществени инспекции за звук в заведения по Черноморието. Те доведоха до неодобрение в заведенията, както и до опит на туристическия министър Николина Ангелкова да ги " заобиколи " с други законодателни промени, предвиждащи в курортите да могат да бъдат обособявани функционални зони в курортите - да вземем за пример " тихи " и " шумни ". Тези ремонти бяха утвърдени на съвещание на Министерски съвет в средата на август и сега също следва да бъдат обсъждани в Народното събрание.

На този стадий няма информация дали концепциите на Движение за права и свободи да унищожаване на по-строгия режим ще съберат задоволително поддръжка измежду останалите партии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР