Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от Продължаваме промяната

...
Зам.-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от Продължаваме промяната
Коментари Харесай

Дневник: Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента след ротацията

Зам.-председателят на 49-ото Народно заседание и народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Никола Минчев се отхвърля от председателското място на Народното събрание, което той трябваше да заеме вследствие на " джентълменското съглашение " с ГЕРБ, и вместо това ще се кандидатира за народен представител в Европейския парламент като лидер на листата на " Продължаваме промяната ", заяви, базирайки се на свои източници.

Решението си Минчев е съобщил на сътрудниците си от " Продължаваме промяната " във вторник (16 януари). То следва да бъде официализирано и посредством гласоподаване от Изпълнителния съвет на партията, когато стартира същинската подготовка за вота. Дотогава групировката би трябвало да вземе решение и дали да взе участие взаимно с " Демократична България ", като в случай че двете политически сили се явяват с обща листа, водаческото място на Минчев би трябвало да бъде утвърдено и от органите на " Да, България ", ДСБ и " Зелено придвижване ".

Засега от партията на Кирил Петков и Асен Василев споделят, че ще предложат втората позиция в листата да бъде за представител на " Да, България ". При този сюжет остава незнайно каква ще бъде реакцията на единственият представител на " Демократична България " в Европейския парламент Радан Кънев от ДСБ, който неотдавна съобщи в изявление за Би Ти Ви, че не мисли, че неговият " интерес да взе участие на тези избори предстои на подозрение ". По неофициална информация от " Продължаваме промяната " предпочитание за Европарламента са показали още Даниел Лорер, Калина Константинова, Деница Симеонова, Настимир Ананиев.

Решението на Минчев значи, че при ротацията през март водачът на ДСБ Атанас Атанасов ще застане отпред на Народното събрание. Досега той е бил единствено заместник-председател на Народното събрание.

Тъкмо желанието на Атанасов да заеме третия най-висш пост в страната стана мотив за вътрешнокоалиционно напрежение, довело до отхвърли на Минчев от председателското място. По неофициална информация Атанасов в началото е имал упоритостите да стане парламентарен арбитър, като в края на предходната година даже самичък не отхвърли опцията да се състезава за поста.

След решението на " Продължаваме промяната - Демократична България " номинациите за регулаторите да не бъдат на политически лица обаче той бил разколебан да се кандидатира за парламентарен арбитър, а за отплата му било препоръчано председателското място в Народното събрание. Така Минчев макар възраженията на депутатите от " Продължаваме промяната " бил оставен пред " приключен факт ", показват източници в обединението. Първоначално зам.-председателят на Народното събрание бил уверен, че въпросът би трябвало да се реши посредством гласоподаване в парламентарната група, само че след това се отказал от това си желание, с цел да не провокира напрежение в обединението, споделят депутати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР