Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по

...
Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по
Коментари Харесай

Един от десетте възможни служебни премиери подаде оставка

Зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка от поста си по персонални аргументи. Това се разбра от известие, което ръководителят на Народното събрание прочете при започване на днешното пленарно съвещание. Оставката ѝ не се гласоподава от Народното събрание, а се афишира от неговия председате, оповестява „ Дневник “.

Зам.-омбудсманът е една от позициите, от които след измененията в конституцията президентът може да показва длъжностен министър председател. За разлика от множеството евентуални претенденти (председателя на Народното събрание, шефа или един от тримата подуправители на Българска народна банка и ръководителя на Сметната палата или двамата му заместници), зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова не наподобява обществено обвързана с партии. Тя беше определена през 2020 година единомислещо от Народното събрание по предложение на неправителствени организации, като аргументът в нейна изгода беше дългогодишният ѝ юридически стаж.

Оставката ѝ значи, че при очертаващия се все по-ясно следващ длъжностен кабинет президентът ще може да избира длъжностен министър-председател не от 10, а от 8 души.

Чернева трябваше да заеме позицията на омбудсман, откакто сегашният титуляр Диана Ковачева бе определена за арбитър в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ). Рокадата трябваше да се реализира през април, когато изтича мандатът на българския арбитър в Европейски съд по правата на човека Йонко Грозев.

При актуалната обстановка Народното събрание би трябвало да организира незабавно избор както на омбудсман, по този начин и на негов заместител, защото от април няма да има кой да заема тази служба. По закон в случаите на предварително преустановяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в период един месец от влизането в действие на решението за преустановяване. Омбудсманът се избира от Народното събрание за период пет години и може да бъде преизбиран на същата служба единствено за още един мандат. Заместник-омбудсманът също се избира от Народното събрание, само че по предложение на омбудсмана и в период един месец от избирането на титуляря.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР