Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева и експерти

...
Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева и експерти
Коментари Харесай

Тончева се срещна с представители на протестиращите пред МОСВ

Зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева и специалисти от дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ (НСЗП) се срещнаха с представители на протестиращите пред постройката на Министерство на околната среда и водите жители от община Бяла (Варненска област). Те сложиха въпроси, свързани с действането на уголемение на предпазена зона за местообитанията „ Плаж Шкорпиловци “.

Представителите на локалната общественост бяха осведомени с извършената процедура. Разяснено им беше, че промени в рамките на предпазени зони се правят по реда на Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Процедурата стартира с внасяне на стимулирано предложение в Министерство на околната среда и водите, което може да бъде направено както от държавни органи, по този начин и от научни и публични организации.

В осъществяване на наредбите на Закон за биологичното разнообразие, предлагането за предпазена зона „ Плаж Шкорпиловци “ е прегледано на съвещание на Националния съвет по биологично многообразие (НСБР) и е подкрепено след гласоподаване.

Зам.-министър Тончева осведоми, че на съвещанието на НСБР е имало представители на регионалната и общинската администрация, които са били поканени за присъединяване. Техните мнения са показани на съвещанието на съвета.

Уточнено беше също, че процедурата по изменение на границата на предпазената зона още не е завършила. На срещата беше очебийно, че въпросът за режимите и рестриктивните мерки в предпазените зони е предмет на обособена процедура, от която наложителен детайл е осъществяване на публични обсъждания/консултации. Тези въпроси обаче не са обсъждани на извършеното съвещание на НСБР.

Зам.-министър Емилия Тончева обърна внимание и на обстоятелството, че разширението на границата на предпазена зона „ Плаж Шкорпиловци “, препоръчано и прегледано на съвещанието на НСБР, напълно попада в рамките на оповестената през 2012 година предпазена зона за дивите птици „ Камчийска планина “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР