Закриване на специализираните съд и прокуратура. Това предвижда проект за

...
Закриване на специализираните съд и прокуратура. Това предвижда проект за
Коментари Харесай

Кабинетът предлага закриване на спецсъдилищата, висящите дела отиват в Софийския градски съд

Закриване на профилираните съд и прокуратура . Това планува план за промени в Закона за правосъдната власт на правосъдното министерство. Той е оповестен за публично разискване.

Висящите каузи на първа инстанция в спецсъда ще бъдат довършени в Софийския градски съд (СГС), планува законопроектът. За задачата съдиите, които ги преглеждат, ще бъдат командировани там. В случай, че делото е на втора инстанция, то ще отиде в Апелативния съд. Това значи, че шумни процеси като този за банкрута на КТБ да вземем за пример ще преминат в Софийски градски съд.



Делата, по които не е извършено разпоредително съвещание, ще бъдат пратени в окръжните съдилища в страната. На процедура това е връщане на остарялото състояние отпреди основаването на профилираните институции.

Спецсъдът и прокуратурата заработиха при започване на 2012 година Инициативата за основаването им бе на първото държавно управление на ГЕРБ. Идеята бе там да се гледат каузи против проведени незаконни групи и те да завършват бързо. В идващите години се оказа, че нищо от първичния план не е било изпълнено.
Постепенно спецсъдът бе претрупан с от ден на ден и повече каузи. Там бяха пратени процесите за корупция против висши служители, министри и така нататък, както и делата против магистрати. Там бяха съсредоточени и съвсем всички позволения за подслушване и следене.

Спецпрокуратурата пък непроменяемо демонстрираше, че неуместни на властта ще бъдат преследвани с всички начини, до момента в който ръководещите няма да бъдат закачани. Тази конструкция се трансформира в кариерен трамплин за настоящия основен прокурор Иван Гешев, който я ръководеше преди да стане заместител на Сотир Цацаров, а по-късно и началник на държавното обвиняване.

За десетте години от съществуването си профилираните институции не са оправдали публичните упования към тях, написа в претекстовете на правосъдното министерство. Те цитират статистика, съгласно която едвам 3% от делата, които постъпват там, са от общ темперамент, т.е. истински углавен развой. Спецсъдът гледа най-вече ограничения за неотклонение, както и настояванията за подслушване и следене на трафични данни.


Кристиян Георгиев

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР