Законови промени в Германия позволяват на държавата да придобива дялове

...
Законови промени в Германия позволяват на държавата да придобива дялове
Коментари Харесай

Европейските икономики се готвят за зима на енергийни лишения и висока инфлация

Законови промени в Германия разрешават на страната да придобива дялове в наранени компании. Макрон търси поддръжка за удължение на " фискалния щит ", който към този момент защищава френската стопанска система. Италианското държавно управление възнамерява нов пакет енергийни помощи на стойност до 8 милиарда евро.
Цените на електрическата енергия в Европа доближиха рекордни стойности, защото резултатът от лимитираните доставки на съветски газ се популяризира по енергийните мрежи и заплашва да аргументи трайни проблеми за индустрията и семействата.

Цената на базовата електрическа енергия за доставка в Германия през идната година - еталонната европейска цена - доближи най-високото равнище в историята в понеделник и надмина предходния връх, подложен през декември, откакто нарастна с 13% и стигна 325 евро за мегаватчас. От началото на годината еквивалентната цена във Франция се е удвоила до 366 евро за мегаватчас.

Реклама
Цените на електрическата енергия се въздействат в огромна степен от цената на газа, който се употребява за производството й. В Европа цените на природния газ се покачиха до най-високото равнище от четири месеца насам и се усилиха повече от четири пъти по отношение на равнищата отпреди година, откакто Москва ограничи в допълнение доставките на газ за Европа.

Опасенията за доставките на газ се подхранват в допълнение от прекъсването на газопровода " Северен поток 1 " от 11 юли за планувана профилактика. Москва твърди, че глобите са довели до понижаване на потоците, защото основни компресорни елементи са блокирани в Канада, само че европейските политици считат това за предлог за понижаване на доставките и се тормозят, че след възобновяването на газопровода потоците няма да се върнат даже до настоящия потенциал от 40%.

На този декор страните в Европа всеобщо задействат спешни енергийни проекти, които да омекотят резултата от дефицита на енергийни запаси през идния отоплителен сезон. Дебати към точните параметри на тези проекти обаче водят до политическо напрежение и основават удобна среда за растеж на популизма.
Германия с най-големи терзания
В резултат на възходящите разноски за импорт на сила и отслабващия индустриален бранш през май Германия записа първия си месечен търговски недостиг от 1991 година насам. Износът се е свил с 0.5% при упования за растеж 7%. В същото време вносът е повишен с 2.7%, което е доста над прогнозите.
Реклама
Миналия месец Берлин вкара втория стадий от тристепенния си проект за изключителни обстановки. Третото равнище ще изисква ограничение на газа за промишлените консуматори и семействата. През миналия уикенд чиновник на локалната администрация в Хамбург, представен от Financial Times, предизвести, че в случай че дефицитът на газ се изостри, през зимата може да се наложи предел и на топлата вода.

В опит да овладее рецесията немското държавно управление е изготвило закон, който му разрешава да придобива дялове в компании, потърпевши от внезапното повишаване на вносния газ. Законът, който може да бъде признат от Народното събрание още тази седмица, ще даде опция на държавното управление да избави Uniper, най-големия вносител на съветски газ в Германия.

Измененията в законодателството включват и нов механизъм за " поправяне на цените ", предопределен да " поддържа веригите за доставки допустимо най-дълго и да предотвратява каскадни резултати ", споделя за FT представител на държавното управление.

Това всъщност ще разреши на сдруженията да трансферират спомагателните разноски за закупуване на газ на спот пазарите надолу, като наложат такса на всички свои клиенти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Коментари и разбори 2 Пазари 3 Свят Реклама Политиките на Макрон удрят на камък
Недостигът на газ се утежнява и от проблеми с поддръжката на огромен брой френски атомни електроцентрали. Съседните страни изгарят в допълнение газ, с цел да създават електрическа енергия за Франция в миг, когато континентът се пробва да усили запасите си за зимата.

По данни на немския систематичен регулатор през юни Германия е изнесла за Франция почти 600 хиляди MWh електрическа енергия на чиста база. За съпоставяне, година по рано Берлин е внасял 300 хиляди MWh месечно от Франция. Обединеното кралство пък изнася еквивалента на 10% от дневното си ползване, с цел да задоволи потребностите на френските консуматори.

Около половината френски атомни централи са изключени от мрежата, откакто към подкрепяния от страната оператор на нуклеарна сила - Électricité de France (EDF) - се завихри стихия от непредвидени проблеми.
Климатът остава на заден планДокато рекордно високите температури и сушата в южната част на Европа дават съображение за незабавни дейности в региона на климата, последствията от войната в Украйна принуждават доста столици да изберат бързи решения, които замърсяват околната среда. " Зеленият преход не може да бъде за сметка на сигурността ", споделя пред FT полският министър председател Матеуш Моравецки. " Дори в случай че краткосрочното връщане към въглищата значи отсрочване на амбициозните ни цели в региона на климата, то може да се окаже належащо изискване за поддържане на мощна европейска общественост, способна да се опълчи на Русия и да поддържа Украйна ", прибавя той.Полша, Германия и Нидерландия към този момент възобновиха употребата на въглищни електроцентрали, с цел да се оправят с продължаващата енергийна рецесия. Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Прекъсванията в EDF, най-големия експортьор на електрическа енергия в Европа, доведоха до спад на производството на нуклеарна сила във Франция до най-ниското му равнище от близо 30 години. Това докара до рекордно високи сметки за електрическа енергия в страната и задълбочаване на инфлацията, основана от войната в Украйна.

Същевременно антиинфлационните политики на президента Макрон удрят на камък. Досега Франция можеше да се похвали с най-ниските равнища на инфлация в цялата еврозона (с изключение на Малта). Това се дължеше на предизборна инжекция от 25 милиарда евро обществени средства в стопанската система. Така нареченият " тарифен щит " на Макрон имаше за цел да отбрани потребителите от внезапното повишение на цените на петрола и природния газ.

Компенсирането на възходящите цени става все по-трудно, защото инфлацията към този момент се разгръща оттатък енергийния бранш и обгръща храните и услугите. В същото време фискалната мощност на държавното управление понижава поради възходящите разноски по държавните заеми.

Макрон се готви да отговори с парламентарни законопроекти този месец, които ще удължат периода на деяние на тарифния му щит, ще защитят покупателната дарба на потребителите и ще пренапишат бюджета за 2022 година Но откакто загуби парламентарното си болшинство на изборите предишния месец, тези проекти са изправени пред нестабилно бъдеще. Той към момента се нуждае от поддръжката на някои депутати от опозицията, а до момента никой от тях не е приел съдружните оферти.
Инфлацията помпа напрежение в италианското държавно управление
Досега Италия се справяше с последствията от инфлацията и войната в Украйна относително добре, само че икономическите вероятности на страната са застрашени от задаващата се криза и по-високата рентабилност на облигациите, която лимитира опциите за маневриране на държавното управление през идващите месеци.

На този декор предходната седмица кабинетът на Марио Драги се събра, с цел да разиска последните елементи по нов пакет енергийни помощи на стойност до 8 милиарда евро. Средствата са ориентирани към фамилиите и потребителите, наранени от възходящите сметки за комунални услуги.

Заседанието на кабинета се организира в миг на нараснало напрежение в ръководещата коалиция. Бившият министър председател Джузепе Конте, който в този момент оглавява Движение " Пет звезди ", се бори да резервира партията си цяла след напускането на външния министър Луиджи ди Майо, който сътвори нова политическа група.

Досега Драги устояваше на натиска от членове на обединението, в това число " Пет звезди " и " Лига " на Матео Салвини, да усили недостига на страната, с цел да финансира ограниченията за облекчение на енергийните разноски. Комбинацията от по-висок от упования напредък и спомагателни доходи от налози върху добавената стойност би трябвало да обезпечи на държавното управление задоволително средства за финансиране на новата мярка, считат хората.

Новите оферти, които ще бъдат утвърдени от кабинета, ще служат главно за понижаване на разноските за сила и горива, като се прибавят към към този момент утвърдените от държавното управление облекчения в размер на над 30 милиарда евро. В Италия към този момент работи и понижение на налога върху горивата, което неотдавна беше удължено.
Таван на горивата в ХърватияВ понеделник хърватското държавно управление удължи периода на деяние на ограничаването върху цените на горивата с още две седмици и повтори, че обмисля да раздаде ваучери за гориво през есента.Националната асоциация на дребните търговци на горива обаче се оплака от решението на държавното управление. " От осем месеца работим на загуба и нямаме друга опция, с изключение на да стартираме да затваряме бензиностанции. Очаквам скоро да бъдат затворени още 240 ", споделя за Euractiv Армандо Милявац, ръководител на асоциацията. Румъния дава пролонгация за погашение заемите и обезпечава преференциални кредитиВ началото на седмицата румънското държавно управление утвърди краткотраен мораториум върху изплащането на банкови заеми от хора и компании, изпаднали във финансови усложнения. Мярката е част от пакет обществени и стопански ограничения на стойност 1.1 милиарда евро, целящи да смекчат въздействието на ускоряващата се инфлация. За да се възползват от отсрочката за погашение на заема, жителите би трябвало да заявяват, че месечните им разноски са се нараснали с най-малко 25% на годишна база през последните три месеца, а компаниите би трябвало да заявяват, че приходите им са намалели с 25% на годишна база през същия интервал. Правителството утвърди и мярка, която разрешава на студентите да вземат държавно обезпечени заеми в размер до 10 хиляди евро, а на фамилиите или двойките - до 15 хиляди евро. По-рано този месец държавното управление реши, че дружно с търговците на горива на дребно ще покрива 0.5 леи (0.1 евро) от цената на литър гориво на бензиностанцията през идващите три месеца. Свързани публикации Еврото доближи 20-годишно дъно по отношение на $ 5 юли 2022, 16:33 Цели промишлености в Германия са застрашени при прекъсване на съветския газ 4 юли 2022, 16:35 Фед и ЕЦБ най-сетне одобриха инфлацията на съществено 24 юни 2022, 06:26 Хърватия влиза в еврозоната с доста предпочитание и малко помощ 10 юни 2022, 06:20 Все повече банки и специалисти чакат ЕЦБ да вдигне лихвата през юли 28 април 2022, 09:27 МВФ намали прогнозата си за растеж на международната стопанска система до 4.4% през 2022 година 25 януари 2022, 16:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР