Законопроектът за делистване на китайски компании от борсите в САЩ

...
Законопроектът за делистване на китайски компании от борсите в САЩ
Коментари Харесай

Тръмп иска да свали китайските компании от борсите в САЩ. Дали Уолстрийт ще му позволи?

Законопроектът за делистване на китайски компании от тържищата в Съединени американски щати може да реализира противоположен резултат от стремежи от администрацията на Доналд Тръмп и да провокира недоволството на американските вложители и Уолстрийт, които ще лобират против закона. Това съобщи пред Си Ен Би Си професорът по право от Харвард Джеси Фрийд.

В края на предишният месец Сенатът на Съединени американски щати одобри законопроект, който може да попречи на някои китайски компании да продават акции на американските фондови тържища или да набират средства от американски вложители, в случай че не съблюдават регулаторни и одитни стандарти на Вашингтон.

Той ще изисква от фирмите на тържищата в Съединени американски щати да потвърждават, че не са благосъстоятелност на задгранично държавното управление.

Според Фрийд въпреки законопроекта да цели отбрана на американските вложители, крайният резултат от него може да не е добър за тях. По думите му има „ огромна възможност “ акциите на китайския софтуерен колос Alibaba да бъдат отписани от американските фондови тържища, в случай че предлагането се трансформира в закон.

„ Много малко евентуално е Китай да разреши на инспектори да правят одити в континенталната част на страната. Това ще докара до спад на цените на книжата на одитираните компании. Хората, които управляват тези компании, ще могат да ги смъкват от тържищата и да ги трансфорат от обществени в частни компании против доста ниска цена, което ще нарани американските вложители. След това те още веднъж ще ги върнат на тържищата – този път в Хонконг, континентален Китай или на друго място “, разяснява той.

На въпрос дали може да бъде направено нещо друго за отбрана на американските вложители Фрийд отговори, че гледа песимистично на тази опция.

„ За страдание, считам, че парите, които американските вложители са вложили в китайски компании, изключително тези, които са отишли в континентален Китай, са средства, които те няма да видят в никакъв случай повече. Реалистично видяно сега няма какво да извършите, с цел да ги отбраните. “, прибавя професорът.

Ще бъде ли признат законопроектът?

Според Фрийд има огромна възможност законопроектът да не бъде признат от следената от демократите Долна камара на Конгреса.

„ Уолстрийт ще лобира против законопроекта, защото листването на китайски компании носи доста пари в Съединени американски щати. Най-вероятно ще упражнят напън върху Камара на представителите да блокира гласуването му. Ако обаче се стигне до гласоподаване, законопроектът мъчно ще бъде отритнат, защото сега в страната има доста антикитайски настроения. “, прибавя той.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин се утежниха доста напоследък – от комерсиалната война, през обвиняванията за произхода на ковид до закона за националната сигурност в Хонконг.

„ Не знам какво ще направи Тръмп, в случай че Камарата на представителите одобри закона. След всичките офанзиви против Китай, ще бъде малко нелогично да му наложи несъгласие. От друга страна, Тръмп желае да резервира лидерските позиции на нашите фондови тържища и не е в негов интерес да разреши на огромните компании да избягат в Хонконг, Лондон или континентален Китай. “, разяснява Фрийд.

А ползите на Китай?

Макар че до момента китайските компании избраха да листват акциите си в Съединени американски щати поради престижа на Уолстрийт, съгласно Фрийд Пекин няма интерес в поддържането на тази традиция.

„ Китай е заинтригуван от подсилването на личните си фондови тържища. За тях ще бъде добре Alibaba да излезе на борсата в Шанхай. Много по-вероятно е това да се случи, в случай че Вашингтон забрани листването им на Уолстрийт “, разяснява той.

В последно време Пекин поставя много старания да притегли най-големите компании назад у дома. Миналата година Китай пусна своя версия на американския софтуерен показател Nasdaq - the Science and Technology Innovation Board - STAR.

Същевременно с това, до момента в който Съединени американски щати стягат разпоредбите, Хонконг улеснява вторичното лисване на компании, които се търгуват главно на други тържища.

В края на предишния месец хонконгският показател Hang Seng предприе дейности, благодарение на които китайските софтуерни колоси ще могат да разширят комерсиалното си наличие в Азия и да привлекат повече вложители. Индексът Hang Seng разреши за първи път на компании с главно листване на друга борса, както и такива с два класа акции, да се оферират на 50-годишния бенчмарк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР