Законодателно проучване на нормативната уредба за подкрепа на сектор Пчеларство

...
Законодателно проучване на нормативната уредба за подкрепа на сектор Пчеларство
Коментари Харесай

У нас липсва специализиран орган по пчеларство

Законодателно изследване на нормативната уредба за поддръжка на бранш " Пчеларство и отбраната на пчелите " в Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и Китай бе показано на среща в Народното събрание. Инициативата бе на зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин. В изследването са взели участие студенти по програмата за законодателни изследвания към Народното събрание с началник проф. Ганета Минкова от Софийския университет.
" Основната цел на законодателното изследване е подготовка на идващите законодателни стъпки в областта на пчеларството ", изясни Вигенин. Той добави, че има национални детайли в страните от Европейски Съюз, които могат да бъдат взети под внимание, тъй че да бъде направено най-хубавото в този бранш у нас. Сред пчеларските организации има предпочитание за рационализиране на законодателната база, все още в законодателството ни има неща, част от които са непотребни, други са нереализуеми, уточни зам.-председателят на Народното събрание.
През последните години Европейски Съюз обръща внимание на обстоятелството, че броят на пчелните фамилии понижава и това буди паника, по тази причина Европейски Съюз насочва вниманието си към този бранш, разяснява Минкова. По думите й предмет на изследването е и има ли данъчни облекчения в страни членки. Данните сочат, че те не са доста, само че има облекчения върху приходите от пчеларство или те въобще са освободени от облагане.
Едно от заключенията в проучването е, че в страните няма профилиран орган по пчеларството, който да е независима конструкция на изпълнителната власт.
Необходим е нов закон за пчеларството, считат някои представители на сектора.
В последвалата полемика представители на сектора показаха мнение, че българското пчеларство изостава. От Конфедерацията на българските пчелари измежду проблемите показаха реализацията на меда. По техни данни ние сме страната с най-ниски изкупни цени на мед. Други проблеми са пръсканията на посевите и настаняването на пчелните фамилии.
Да отпадне условието пчеларите с 80-100 пчелни фамилии да бъдат регистрирани като аграрни производители, предложиха от Националната научна асоциация по пчеларство, тъй като било стопански неизгодно за дребните пчелари. От организацията считат, че би трябвало да се вкарат данъчни облекчения за пчеларите, да се облекчи процедурата по регистрация на пчелините, както и да проработи Консултативният съвет по пчеларство към земеделското министерство.
Според сектора е нужна и национална тактика за развиване на пчеларството у нас.
Ще извадим съответните неща, които считаме като пропуски в законодателството и такива, които биха моли да бъдат усъвършенствани на база на опита на другите страни, увери в края на диалога Вигенин. По думите му най-малко за по-малките производители методът, по който се ползва законът, може да бъде омекотен. Той счита, че би трябвало да се направи неофициална, надпартийна, група в Народно събрание от хора, които са пчелари, тъй като такова лоби в Народното събрание е значимо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР