Законодателите от двете партии одобриха законопроекта със значително мнозинство от

...
Законодателите от двете партии одобриха законопроекта със значително мнозинство от
Коментари Харесай

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри сделката за тавана на дълга

Законодателите от двете партии утвърдиха законопроекта със доста болшинство от 314, дали своят вот “за ” и 117 “против ” във вечерните часове на 31 май и го изпратиха за разглеждане в Сената, тъй като “денят X ” - 5 юни, в който американската администрация ще свърши парите за обслужване на задъженията си чука на вратата.

 

Вотът затвърди репутацията на президента Джо Байдън на прагматичен политик и на консенсусна фигура, която може да работи с представители от целия политически набор преди той да се кандидатира за втори президентски мандат.

 

Председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти пък получи опция да разгласи триумф след първото огромно тестване на тази позиция.

 

Споразумението, реализирано сред Байдън и Макарти след инфарктни договаряния, постанова ограничавания на държавните разноски до края на изборната 2024-а и предотвратява дестабилизирането на страната и опцията администрацията да спре заплащанията по задълженията си.

 

Сделката е била подкрепена от две трети от републиканците в долната камара – значима проява на доверие към Макарти от съпартийците му поради рецензиите на най-крайните членове към разточителните разноски на ръководещите. Много повече гласове са пристигнали от малинството на демократите – факт, който консервативните критици на Макарти ще употребяват, с цел да потвърждават, че той е сключил неприятна договорка.

Благоприятният излаз е необичаен миг на двупартийно единодушие в надълбоко разделения Вашингтон. Байдън, който е следил вота по малкия екран, го дефинира като “добра вест за американския народ и американската стопанска система ”.

 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл счита, че договорката ще бъде гласувана и утвърдена от Сената още на 1 юни.

 

По време на дебатите в Камарата на представителите и двете партии се оповестиха за спечелили. Тванът на дълга се анулира до 1 януари 2025-а, което отстранява опасността от нова рецесия и подозрения за обслужване на държавните отговорности до края на настоящия мандат на Байдън.

 

В подмяна, демократите се съгласиха да лимитират федералните разноски за две години, което верятно ще наложи известно орязване на държавните услуги поради настоящето инфлационно ниво от 5 %.

 

Това би оказало съществено въздействие върху елементарните хора, изключително върху дипломиращите се младежи в колежите, които ще би трябвало да възобновят заплащанията по студентските заеми. Както и върху американците с ниски приходи, чиито помощи ще бъдат орязани.

 

Икономисти на “Моргън Стенли ” обаче считат, че целия пакт ще има “пренебрежимо дребен резултат ” върху цялата американска стопанска система и евентуално ще отнеме няколко десети от растежа през идната година.

Трудният избор по какъв начин да се поправят услугите на администрацията е оставен на Конгреса, който би трябвало да контракти обособен пакет за разноските преди 1 октомври, когато стартира идната фискална година.

 

Бюджетната работа към Конгреса чака рестриктивните мерки на разноските да наложат редукции в размер на 64 милиарда щ. $ през 2024-а. Белият дом пък твърди, че има странични способи да компенсира по-голяма част от тези понижения.

 

Твърдолинейните консерватори правят оценка компромиса като незадоволителен за настояванията на републиканците за по-сериозно орязване на разноските и по-стриктни условия към лицата, чието изхранване се подкрепя и към другите обществени помощи, разяснява Банкер.

 

Недоволството е сериозна опасност за Макарти, тъй като той може да бъде свален от поста си даже от дребна група съпартийци поради незначителното републиканско болшинство в Камарата на представителите. Републиканецът Дан Бишъп към този момент заплаши на 30 май, че ще изиска гласоподаване за промяна на ръководителя на долната камара.

 

Крайно левите демократи пък са ядосани на съглашението за съкращаване на разноските, за издаването на разрешителни за някои енергийни планове и за увеличение на условията за полагане на труд за федералните хранителни помощи. Което демонстрира, че тези членове на Демократическата партия и техните последователи ще са сериозно настроени към преизбирането на Байдън за втори мандат.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР