Законът за сдруженията и фондациите, който е в процес на

...
Законът за сдруженията и фондациите, който е в процес на
Коментари Харесай

РСМ се застрахова: Изпращат подготвяният нов закон за сдруженията във Венецианската комисия

Законът за сдруженията и фондациите, който е в развой на правене, ще бъде изпратен за мнение на Венецианската комисия, " по този начин страната може да бъде предпазена, в случай че в миналото бъде оспорена наредба от него " = Това сподели министърът на правораздаването на Република Северна Македония Никола Тупанчески в изявление по телевизия Алсат М, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Той посочи, че новият закон ще бъде изпратен преди да влезе в парламентарна процедура.

 

Тупанчески сподели, че е разговарял неофициално с министъра на външните работи Буяр Османи, още преди в Народното събрание на Северна Македония да бъдат признати промените и допълненията в Закона за сдруженията и фондациите по въпроса за ретроактивното деяние на този закон.

 

В него се забранява използването в наименованията на сдружения на жители и фондации " да бъдат употребявани имена, свързани с расова, религиозна, национална и друга непоносимост, ненавист, геноцид, разпространяване или поддръжка за фашизма ", като възбраната се отнася и за към този момент регистрирани сдружения.

 

Ретроактивното деяние на поправките в закона, които бяха импортирани в Народното събрание от опозицията след откриването на клубовете на гражданските сдружения " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид и бяха гласувани от депутатите от ръководещата коалиция, плануват съществуващите сдружения и фондации да хармонизират наименованията си с новите разпореждания в 90-дневен период, като в противоположен случай ще бъдат заличени от Централния указател. Това срещна разнообразни тълкувания в държавното управление. Министърът на външните работи Буяр Османи заяви от София, че ще предложи Венецианската комисия да прегледа този закон. 

 

Българското министерство на външните работи излезе с позиция във връзка с закона, в която се споделя, че с тези ремонти " се цели дискриминационно ограничение на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, мотив за което е едностранна интерпретация на историческите обстоятелства ".

 

През 2009 година Република (Северна) Македония бе наказана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург във връзка възбраната на сдружението " Радко " (псевдоним на Иван Михайлов ), с аргумента, че самото име не може да бъде задоволително съображение за разпускането му. 

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР