Законът за регулиране на пазара на горива предизвика протести ©

...
Законът за регулиране на пазара на горива предизвика протести ©
Коментари Харесай

Работодателите поискаха от президента да наложи вето върху закона за горивата

Законът за контролиране на пазара на горива провокира митинги

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Депутатите ще одобряват противоречивия закон за горивата с дребни ремонти

За да останат в бранша, компаниите ще би трябвало да имат висок уставен капитал и да показват банкови гаранции
11 юли 2018
Спорните условия към търговците с горива може да доведат до санкция от Европейска комисия

Финансовото министерство показва, че високият уставен капитал опонира на европейското законодателство
18 юни 2018
Петролният раздор Самуилов - Златев

Собственикът на " Инса ойл " Георги Самуилов напусна петролната асоциация и укори Валентин Златев поради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други
23 мар 2018
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018 По информация на " Капитал " в президентството към момента няма дефинирана позиция дали да се постанова несъгласие по закона за горивата. Но пък било съвсем несъмнено, че ще има несъгласие върху измененията в закона за приватизацията, гласувани дефинитивно в сряда, и с които се опростиха със задна дата следприватизационните задължения на шепа купувачи. Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати отворено писмо до президента Румен Радев с искане да наложи несъгласие на признатия предходната седмица дефинитивно нов закон за горивата (Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход). Новият закон " лимитира пазара на горива единствено до огромните търговци и дава очевидни благоприятни условия за реализиране на репресивни ограничения по отношение на останалите (основно дребни предприятия) ", се споделя в мнението.

Малко по-късно денем подобен апел до президента да наложи несъгласие върху закона насочи и извънпарламентарната коалиция " Демократична България ". " Нарушаването на законоустановените правила за приемане на един нормативен акт и съмненията за съществуване на спор на ползи у вносителя, който си внася законопроект, отхвърля да назове авторството му, преглежда го в личната си комисия и очевидно лобира за приемането му, са учредения за налагане на президентско несъгласие, следствие от способените органи и интервенция на Европейска комисия. ", се споделя пък в мнението на обединението.

Законът беше признат на второ четене от Народното събрание на 12 юли. На първо място измежду вносителите му е депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров - Ревизоро (ВМРО), който извърши и главната работа за прокарването му в незабавен проядък в ръководената от него комисия за наблюдаване на приходните организации и сивата стопанска система. За подобен закон от години упорстват огромните петролни компании от Българска петролна и газова асоциация. С него се вкарват условия за висок уставен капитал и за банкови гаранции за компаниите от бранша, което пък провокира необятно неодобрение от страна на по-малките компании от сектора, търговците с пропан-бутан, аграрни производители и други Между четенията бяха направени няколко ремонти, облекчаващи първичните строги режими за земеделските производители и ведомствените бензиностанции. Бяха понижени и праговете за дружествен капитал, които се изискват от компаниите.

Убиващи дребните регулации
Този закон, по едно и също време с обезпечената монополизация на пазара, основава ненужни и убиващи конкуренцията регулации, продължава мнението на АИКБ. Въвеждането на условия за най-малък уставен капитал са избрани без законова, икономическа или каквато и да било друга логичност и обосновка. Въвеждането на условие за най-малък потенциал на складовите стопанства също не е обусловено от никакви законови или пък почиващи на логиката условия или търговски практики.

Така обаче се основава неравнопоставеност сред огромни и дребни предприятия. Дава се опция за ограничение на пазара единствено до едрия бизнес, " за актуалните търговци на едро на горива, членове на една избрана асоциация, които само имат хранилища с сходна съдържимост, и се основават неоправдани спънки за всички други оператори, до степен да ги заличат от пазара ", се споделя в отвореното писмо.

Смазването на конкуренцията
Според създателите на писмото условията за най-малък уставен капитал и най-малък складов размер опонират на Закона за защита на конкуренцията, защото лимитират свободната конкуренция. Нарушава се и конституционното право на свободна стопанска самодейност и възбраната за интервенция на страната в комерсиалните взаимоотношения. " След присъединението на България към Европейския съюз законодателството ни бе задължено да се хармонизира и в посока на последователно понижаване и отпадане на административните регулации и спънки пред свободната стопанска самодейност. Законът е за административното контролиране на стопански действия, което единствено по себе си е тъкмо назад на правото на такава самодейност ", написа още в писмото.

От асоциацията припомнят, че за регистрация в новосъздадения от закона указател е належащо даването на банкова гаранция за застраховане на бъдещи нарушавания от субекта. Същевременно, по подобен текст в Закона за Данък добавена стойност към този момент има почнала наказателна процедура против България в Европейска комисия.

По информация на " Капитал " в президентството към момента няма дефинирана позиция за това дали се постанова несъгласие по закона за горивата, само че пък било съвсем несъмнено, че ще има несъгласие върху измененията в закона за приватизацията, гласувани дефинитивно в сряда. Тези промени, наложени от ръководещите със комплицирана скица, опростиха със задна дата следприватизационните задължения на шепа купувачи, отпред със притежателите на БМФ братята Кирил и Георги Домусчиеви, " Булгартабак ", свързван с Делян Пеевски и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР