Законът за мерките за извънредното положение мина на първо четене

...
Законът за мерките за извънредното положение мина на първо четене
Коментари Харесай

С уговорки за поправки Законът за мерките за коронавируса мина в правна комисия

Законът за ограниченията за изключителното състояние мина на първо четене в правната комисия в Народното събрание с 15 " за " и без " срещу " и със 7 " въздържал се ", както и с доста ангажименти за ремонти, допълнения и промени, които ще бъдат импортирани сред първо и второ четене от другите парламентарни групи.

В закона са залегнали общо 9 противоепидемични ограничения за изключителното състояние. Уреждат се и редица периоди, стопират се запори и периоди по висящи каузи.

В закона се плануват наказания за лекари и медицински служащи, които при зараза и изключително състояние без уважителна причина откажат помощ на болен или родилка и това докара до смъртен случай. Наказанието е пробация до една година или санкция от 300 до 1000 лв..

Предвижда се нарастване на глобите, в случай че се подават подправени сигнали за помощ и злополуки - сега те са отнемане от независимост до две години, а предлагането е да станат отнемане от независимост до три години и с санкция от хиляда до 10 хиляди лв.. Ако при действието са настъпили обилни вреди, глобите, които сега са от 500 до 2000 лв., се усилват на от 10 до 50 хиляди лв..

Какво още планува закона - четете тук

Предстои законът да бъде разискван в още две комисии, преди да стигне до гласоподаване в пленарна зала.

Иван Гешев изиска " съвсем военно състояние "

" Трябва да се мине в режим на съвсем военно състояние. Трябва да се готвим за най-лошото и в случай че не се случи, толкоз по-добре. Времето ни изтича като песъчлив часовник, уповавам се да не е изтекло ".

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев и добави, че законопроектът за ограниченията за изключителното състояние е извънредно либерален. Според него Банско би трябвало да бъде сложено под карантина неотложно поради инфектираните чужденци с ковид там.

" В обстановка изключителна сме меко казано. Трябва да се подхващат изключителни ограничения. Този законопроект е извънредно либерален. Вчера беше настоящ, към този момент не е. Това го споделям без да проучвам обстановката. Негативните сюжети, които се развиват в цяла Европа, евентуално ще се развият и тук ", разяснява Иван Гешев по време на разискването на новия Закон за ограниченията за изключително състояние.

Според него отговорност на всяка институция е да одобри съответни и радикални ограничения. " Това е методът за оцеляване на българските жители ", съобщи основният прокурор. Той сподели, че би трябвало да се лимитират действия, които сега не са, а основават заплаха и даде образец с почивки в чужбина, групови екскурзии с рейсове.

" Начинът да оцелеем и да минем през тази рецесия е да живеем като общество и като колектив, а не като уплашени човеци. Някои неща, които сме считали за естествени през вчерашния ден, през днешния ден към този момент освен не са естествени, само че и са риск и би трябвало да ги спрем в този момент, незабавно и коренно ", акцентира основният прокурор.

Той счита, че Законът за изключителното състояние през вчерашния ден е бил настоящ, през днешния ден към този момент не е, а на следващия ден ще бъде неправилен.

" Ние сме изправени в изключителна обстановка, която ще се трансформира надали не във военно състояние. Надявам се да не съм неприятен оракул ", съобщи Гешев.

Той изясни, че към този момент има формирани наказателни производства по член 325 и по член 326 за подправени вести, въпреки че редакцията е остаряла и по думите му " безнадеждно и морално остаряла ". Според Гешев е нужно да има промени и по-тежки санкции.

" Има сериозна заплаха за атакуване посредством подправени вести и може да провокира срив на цели браншове в страната. Този текст е извънредно значим, в случай че е съответен на актуалните публични връзки. В огромната си степен не е бил използван през годините. Изпратиха ми от Facebook информация за кмет на село към София, който твърди, че имало неизпитан случай на инфектиран от ковид ", даде образец Гешев.

Той изясни и че към този момент има случаи, при които се разлепват по домовете на хората надписи " Карантина ".

" Ситуацията се трансформира всеки час и приканвам Народното събрание и изпълнителната власт да стартират да работят по-радикално ", акцентира Гешев и добави, че България изостава с дейностите като изясни, че цялостна карантина към този момент има в Италия, Испания, Австрия и Чехия.

" Този вид няма да е добър и ще стигнем до него, в случай че не вземем съответни ограничения ", предизвести основният прокурор.

Данаил Кирилов: В София дано работят всички нотариуси, които имат куража

За София дано работят всички нотариуси, които имат куража. Така министърът на правораздаването Данаил Кирилов отговори на въпросите ще работят ли и в какъв режим нотариалните адвокатски фирми.

" Законът за ограниченията за изключителното състояние ще има евентуално различен смисъл в петък ", изясни министърът и сподели, че не е оптимист за бързото приемане на закона.

Емил Димитров: Няма къде да унищожаваме пестициди и спринцовки

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обърна внимание на различен проблем по време на разискването, обвързван с пестицидите и отпадните материали, които генерира лекуването на ковид.

" Всички, болни от ковид, генерират голямо количество от боклуци - пижами, чаршафи, биологични боклуци, спринцовки и други, които би трябвало да бъдат отнесени и унищожени в инсинератори ", изясни Димитров и разяснява, че в центъра на София могат да се унищожават единствено избрани боклуци, само че не и тези.

Той предизвести, че пестициди не могат да се унищожават, само че не могат и да се изнасят в сегашната обстановка. По думите му, би трябвало да се сътвори спомагателен текст в закона, който да регламентира безвредно заличаване на тези боклуци. Тази опция може да бъде планувана сред първо и второ четене.

Крум Зарков: Голямата цена на рецесията ще бъде платена от работещите хора

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков изясни, че не съществува алтернатива здраве или бизнес.
" Очевидно е, че здравето е доста по-важно, само че не може да бъдат питани хората дали желаят да бъдат здрави или да гладуват ", счита депутатът от Българска социалистическа партия. По думите му, има несъгласие сред правната точност и политическите решения.

" Въпросът със периодите е доста добър образец - имаме политичеко решение и всички сме съгласни, че би трябвало да се спрат някои периоди, само че в този момент би трябвало да забележим по какъв начин да го създадем работещо ", съобщи Зарков. По мотив на казаното от основния прокурор Гешев, Зарков изясни, че няма потребност ограниченията да бъдат мерени по радикализъм.

" Държавата се снишава и огромната цена на рецесията ще бъде платена от работещите хора ", предизвести депутатът от левицата.

Той сподели, че в този момент се предлага в кодекса на труда нов член, с който някои хора ще изгубят платените си отпуски, вкарва се и нова минимална работна заплата - на 75% от сегашната.

" Нямаме никакво право да желаяме от хората да платят всичко това. В същото време в закона липсват ограничения и министър Кирилов го призна - ограничения, които към този момент бяха показани. Например 60% от заплатите, които страната ще възвръща на чиновници, които не могат да работят ", изясни още Зарков.

" Липсват отсрочените заплащания за другите сметки, които даде обещание министъра на енергетиката, както и възбраната за изключване на клиенти за битови сметки. Липсват обезщетителни ограничения за затворените обекти, както и за хората, които ще изгубят своя приход напълно ", заключи депутатът от левицата.

По думите му, в това време в закона има текстове, за които няма място в него. Той изясни, че образците на основния прокурор за подправените вести са задоволително съществени, с цел да се замисли правната комисия по какъв начин може да ги предотврати, само че е уверен, че това не би трябвало да се прави със незабавни промени в Наказателния кодекс.

" Ние сега заплашваме медиците да се връщат по местата си и да не приказват доста, че нямат задоволително маски и облекло ", разяснява различен текст от закона Зарков и акцентира, че би трябвало да бъде направен първокласен закон за ограниченията по времето на изключителното състояние и в него би трябвало да залегнат ограничаващите ограничения.

По думите му, с мнението на щаба те могат да бъдат подсилени, само че текстовете би трябвало да бъдат задоволително прецизни, с цел да работят.

" Този закон би трябвало да бъде модифициран и доработен. Ние няма да го подкрепим. Ще дадем нашите оферти сред първо и второ четене и даже още в този момент. Подкрепихме оповестяването на изключително състояние, отчитаме напрежението и рисковете, само че изискуем на нашите жители качествено и дейно законодателство в къси периоди ", заключи Зарков.

Движение за права и свободи поддържа закона с ангажименти за още промени и допълнение

Хамид Хамид съобщи, че парламентарната група на Движение за права и свободи ще поддържа законопроекта на първо четене и преди второ ще внесе допълнения за по-строги ограничения, защото тези не са задоволителни.

" Ще предложим да бъдат изключени покупко-продажби за покупко-продажба на МПС и парцели. Не може да събираме родственици от цяла България в една нотариална адвокатска фирма под предтекст, че договорката е незабавна. Възможно е да става дума за медикаменти и средства, потребност за лекуване, само че не може да се рискува болестта да бъде популяризирана по този метод ", разяснява Хамид.

ГЕРБ: Текстовете не са прецизни, само че са незабавни

Красимир Ципов от ГЕРБ призна, че има и непрецизни текстове, само че продължава да се работи по предложенията и промени може да бъдат импортирани и сред първо и второ четене. " В момента сме в рецесия. Трябва да уредим най-спешните ограничения, с цел да ограничим опцията за тази болест. Ще се съобразим с всички рационални оферти ", сподели Ципов.

Явор Нотев: Реакцията е бърза, минусите да се изчистят също толкоз бързо

Депутатут от " Атака " юрист Явор Нотев изясни, че оферти план приказва за бърза и навременна реакция, а минусите би трябвало да бъдат преодолени със същите тези темпове. Той счита, че някои от текстовете са " ненужно натоварване ".

" Неудачно е решението да се пришпорват българските лекари, които сега дават всичко от себе си и вярата е в тях ", счита Нотев. Освен това, по думите му, някои от предложенията и сега са наказуеми като да вземем за пример разпространението на подправени вести, за които приказва основният прокурор.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (615)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР