Законът за концесиите отново е на масата. Няколко месеца след

...
Законът за концесиите отново е на масата. Няколко месеца след
Коментари Харесай

Димитър Главчев и Християн Митев разкриха първо пред БЛИЦ какви са промените в закона за концесиите след президентското вето и как ще гласува мнозинството

Законът за концесиите още веднъж е на масата. Няколко месеца откакто президентът Валентин Радев наложи несъгласие, планът още веднъж влиза в пленарна зала за преразглеждане. Димитър Главчев от ГЕРБ и Християн Митев от Обединени патриоти разкриха пред БЛИЦ какви промени желаят да бъдат наложени и по какъв начин ще гласоподава парламентарното болшинство от ръководещите.

" Ще подкрепим този законопроект, а друг, който непрекъснато се разясняваше в общественото пространство. Този съдържа поправени текстове, за които се борихме още при внасянето на закона, а не тези които влизат в този момент. Именно за тези промени имаме към този момент претекст, който да ни разреши да го подкрепим на първо четене ", изясни пред БЛИЦ Християн Митев, като напомни, че Радев постави несъгласие на част от текстовете.

Той изрази подозрение дали е било издържано правно и до какъв брой е било политическо това решение: " Имаше политически миг във ветото и то се открива още в първите текстове, които президентът оспорва. Част от забележките на президента се отстраняват, което е още едно съображение за поддръжка.

Митев уточни какви са измененията, които предстоят да бъдат показани: " На първо място, ние трансформираме в действителност опцията, която съществуваше в предходния план - Народно събрание да се произнася върху концесии в оптималния период от 35 години, било то държавна или общинска. Така ще имаме последната дума дали тази концесия да бъде сключвана за толкоз дълъг период.

Доста съществени промени вършим в отношението на концесионера да заплаща хонорари на концедента. В предходния вид за обществено частното сдружение имаше опция общественият съучастник да взе участие в ръководството, а в този момент го вършим наложително, тъй че да бъде съхранен публичният интерес и общественият съучастник да може да следи директно и да има отношение към ръководството ".

Депутатът от Обединени патриоти означи, че договаряния с ГЕРБ са водени и НФСБ са били безкомпромисни в тях. " Водили сме диалози с сътрудниците от ГЕРБ и сме показали вижданията си, като те бяха съобразени и това ни стимулира да подкрепим законопроекта. Ако не бяха признати тези оферти, нямаше да подкрепим закона, тъй като имаше доста разновидността за злоупотреби с оставни диспозитивни правила, които в този момент трансформираме в императивни. "

" От тук нататък това е задоволителна гаранция, че няма да имаме толкоз незаконосъобразни практики, като тези, с които беше признат в началото този законопроект. Между първо и второ четене могат да бъдат направени още промени, само че считам, че тези промени, които ГЕРБ са приели при първото гледане на законопроекта, ни разрешава да подкрепим този законопроект ", добави той.

Димитър Главчев пък уточни еднопосочно, че най-важното за ГЕРБ към този миг е да бъде избегнат углавен развой.

" Законопроектът би трябвало да бъде прегледан в детайли и хората от правната комисия би трябвало да обяснят какви позитивни промени би могъл да претърпи законът. Ще забележим какво ще се случи на следващия ден "
, уточни ръководителят на Народното събрание пред БЛИЦ.

НИКОЛ ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР