Законът с основен вносител Емил Димитров получи подкрепа от депутати

...
Законът с основен вносител Емил Димитров получи подкрепа от депутати
Коментари Харесай

Депутатите ще приемат спорния закон за горивата с малки поправки

Законът с главен вносител Емил Димитров получи поддръжка от депутати от всички парламентарно показани партии

© Анелия Николова Още по тематиката
Спорният закон за горивата: Колеги, какво гласувахме?

Или по какъв начин депутатите от водещата комисия одобриха плана на второ четене с риск България да бъде санкционирана от Европейска комисия
6 юли 2018
Най-големите български компании през 2017 година

За дванадесета поредна година " Капитал " подрежда водещите сдружения в България по доходи
29 юни 2018
Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва
7 юни 2018 Спорният закон за горивата, който вкарва регистрационен режим за търговците в бранша, е на път да бъде признат дефинитивно от Народното събрание. В сряда в пленарна зала с гласа на депутати от всички парламентарни сили бяха признати множеството значими текстове. С тях се вкарват условия за висок уставен капитал и банкови гаранции за компаниите от бранша. Между четенията въпреки всичко бяха направени няколко ремонти, които облекчават режима за земеделските производители с ведомствени бензиностанции или цистерни, бяха понижени и праговете за дружествен капитал, които се изискват от компаниите.

Подкрепа от съвсем всички

Текстовете на плана получават поддръжката на народни представители от всички партии и на ръба на неналичието на кворум в зала. И макар предизвестията на техни сътрудници от НСФБ, че България рискува наказателна процедура от Брюксел, защото текстовете би трябвало да се нотифицират.

Законът се приема с претекст да се изсветли пазарът на горива в България, само че на процедура това по-скоро наподобява на опит на огромните компании от Българската петролна и газова асоциация отпред с " Лукойл България " да лимитират конкуренцията на пазара. Което може да докара и до по-високи цени на горивата. Законопроектът е причина за дейни митинги на другата част от сектора, а вицепремиерът Валери Симеонов го назова лобистки.

Проектът за нов Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, както е цялото му название, бе импортиран през март от огромна група депутати отпред с Емил Димитров-Ревизоро ( " Обединени патриоти " ). След като текстовете бяха отхвърлени на няколко комисии в Народното събрание и получиха негативни мнения от три министерства, изненадващо ГЕРБ промени позицията си и законът стигна до пленарна зала. Водеща комисия по него е тази за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система, а неин ръководител е Емил Димитров.

С леки промени

Между двете четения депутатите взеха решение да отстранен условието за банкови гаранции за фирмите, които транспортират горива. Отпада и текстът за учебен ценз на представляващите компаниите от бранша.

Депутатите одобриха и предлагането на Валентин Николов от ГЕРБ регистърът с търговците на горива да се поддържа от министъра на стопанската система с претекст, че планът де факто е направен от неговото ведомство. При разглеждане на текстовете в комисия регистърът беше причислен на финансовия министър, като в това време неговото ведомство е единственото с негативно мнение по плана.

За да влязат в регистъра за търговия с горива, компаниите ще би трябвало да отговорят на условия за висок уставен капитал. Първоначално таванът беше за сред 20 хиляди лева за търговци на дребно до 3 млн. лева за притежатели на данъчен склад. В зала депутатите одобриха горната граница за вторите да падне на 1 млн. лева Остана и противоречивото условие за даване на банкови гаранции. Те варират от 20 хиляди лева на обект до закрепена сума от половин милион лв., като залагането на горна граница на обезпеченията прави тежестта за дребни и огромни непропорционална.

В момента банкови гаранции от този бранш се изискват и от митниците, и от Национална агенция за приходите. А в това време Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България точно по отношение на условия за гаранции по Закона за Данък добавена стойност, защото за дребните компании се получава по този начин, че те са по-големи от дължимия от тях индиректен налог върху продадените горива. От изявление на Емил Димитров стана ясно, че дребните търговци, които ще засегне този закон, са 381.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР