Законът ощетява хората, които получават втора пенсия. Предложените от правителството

...
Законът ощетява хората, които получават втора пенсия. Предложените от правителството
Коментари Харесай

Законът ощетява хората с втора пенсия

Законът ощетява хората, които получават втора пенсия. Предложените от държавното управление промени в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) ще доведат до понижаване с 9-10% на държавните пенсии за хората, които получават и втора пенсия от частен повсеместен фонд. Намалението не би трябвало да надвишава 6%, с цел да бъде реализирана цялостна правдивост, твърди пред вестник " Труд " Владислав Русев, основен изпълнителен шеф на пенсионноосигурителното сдружение " Алианц България ".

В момента законът планува държавната пенсия на хора, които получават и втора, да бъде понижена с към 20%. Причината за това са вноските, които вместо в държавното публично обезпечаване (НОИ), са отивали по време на трудовия им стаж в универсални пенсионни фондове. Ощетяването на хората с втора пенсия идва от това, че всяка година с пари от държавната хазна допълват бюджета на Национален осигурителен институт и по този метод хората получават като пенсии по-голяма сума от събраната посредством осигуровки.

Предложената смяна се отнася за интервала преди 2002 година, когато не е имало обезпечаване във втория дирек, както за интервала 2009-2015 година, когато допълнението на бюджета на ДОО с пари от държавната хазна беше дефинирано като " вноска " от така наречен трети застраховател – страната, в размер на 12%, изяснява Владислав Русев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Неяснотите към втората пенсия и рецесията предстоящо доведоха...

Тези вноски на страната в бюджета на публичното обезпечаване ще бъдат отразени, което ще докара до по-малко понижение на държавната пенсия за хората, които получават и втора от частни фондове. Така се цели реализиране на правдивост сред хората, родени преди и след 1960 година, т.е. сред тези, които са се осигурявали единствено във фонд " Пенсии " на Национален осигурителен институт и тези, които са се осигурявали и в частни пенсионни фондове, изяснява Русев.

Промените в КСО обаче не взимат поради финансирането на публичното обезпечаване от държавния бюджет в интервала 2002-2008 година и от 2016 година насам. Неотчитането на подобен огромен източник на доходи за Национален осигурителен институт значи незаслужено ощетяване на обезпечените в частни фондове, счита Русев.

За да не се случва това, при установяване на самостоятелния коефициент за понижаване на държавната пенсия би трябвало да се взима поради освен вноската от 12% за интервала 2009-2015 година, а всяко финансиране на Фонд " Пенсии " на публичното обезпечаване от държавния бюджет от 2002 година досега, добавя той.

Всяка година несправедливостта ще пораства

Предложените промени в КСО ще доведат до задълбочаване на несправедливостта при понижаване на държавната пенсия през всяка последваща година. Макар позитивни и нужни, промени не са задоволителни за цялостното премахване на минусите при установяване с какъв брой да бъде понижена държавната пенсия, счита Владислав Русев.

Намалението на държавната пенсия през годините ще се трансформира според от степента на неотчетеното държавно субсидиране на публичното обезпечаване, т.е. колкото повече страната субсидира публичния фонд " Пенсии ", толкоз повече би било несправедливото понижение на държавната пенсия за тези, които ще взимат и втора пенсия, изяснява финансовият управител.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР