Закон за медиацията мина на второ четене. Законът урежда и

...
Закон за медиацията мина на второ четене. Законът урежда и
Коментари Харесай

Окончателно - съдията може да ни прати задължително на медиация

Закон за медиацията мина на второ четене. Законът урежда и правосъдната медиация по висящи правосъдни каузи. В случаите и при изискванията, планувани в закон, когато съдът задължи страните по висящо правосъдно дело да вземат участие в процедура по медиация, тя се реализира в правосъдни центрове по медиация към съответните съдилища.

Процедурата по правосъдна медиация се реализира от един или повече посредници, вписани в листата на посредниците към правосъден център по медиация, които са избрани от правосъдния център, в случай че не бъдат посочени по общо единодушие на страните.

За начало на процедурата по медиация се смята денят и часът за среща с посредник, за които страните са известени от координатора на правосъдния център. Срещата се отсрочва при съществуване на особени непредвидени условия, за които страната уведомява координатора. Страната може да изиска отсрочване на срещата единствено един път.

Подборът на посредниците към правосъдните центрове по медиация, редът за вписването и заличаването им от описите към окръжните съдилища, тяхното образование, мандат и надзор върху активността им, както и активността на координаторите на центровете се уреждат с разпоредба, призната от Висшия правосъден съвет. С наредбата се урежда и възнаграждението за активността на посредниците, както и заплащането, дължимо от страните за процедурата по правосъдна медиация.
 Задължителна правосъдна медиация гласоподаваха депутатите
Задължителна правосъдна медиация гласоподаваха депутатите

Депутатите одобриха на първо четене и измененията в ГПК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР