Закон за маслодайната роза е необходим, но това, което се

...
Закон за маслодайната роза е необходим, но това, което се
Коментари Харесай

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

Закон за маслодайната роза е нужен, само че това, което се предлага за разискване и приемане от Народното събрание, няма да реши нито един проблем в бранша. Това се споделя в мнение на депутатите от " Българска социалистическа партия за България ", членове на парламентарната комисия по земеделие. Както към този момент стана известно, за разискване в Народно събрание бе импортиран проектозакон за маслодайната роза. В рамките на една година МЗХГ създава закона, тъй като пое ангажимент през 2018 година за решение на проблеми при изкупуването на розов цвят. Проблемите бяха ниските цени и неналичието на купувачи, което докара до митинги и мощно обществено напрежение.

Според депутата от Българска социалистическа партия и зам.-председател на комисията по земеделие проф. Светла Бъчварова, в случай че този закон бъде признат, това ще докара до отлив от производството на рози от междинните и дребните стопанства. В този тип не можем да подкрепим законопроекта, декларират депутатите от Българска социалистическа партия. Те означават, че са мощно скептични, че по този начин написан, законът ще обезпечи бистрота и ще подсигурява производството и преработката на розов цвят.

В документа се предлага основаване на регистри за производителите на розов цвят, на розопреработвателите и обектите за произвеждане на артикули от цвят на маслодайна роза. Според Българска социалистическа партия това ще бъде изключителна административна тежест за дребните и междинните стопанства, които са забележителен брой. Голяма част от тях не са регистрирани като аграрни стопани, а включването в регистъра изисква регистрация. Ако я няма, производителят няма да има право да продава розов цвят. Така се копират същите условия, каквито има към производителите на тютюн. Тютюнопроизводството обаче се подкрепя от страната, а за произвеждане на рози няма поддръжка, означават депутатите.

Тютюнът е акцизна стока, а тъй като розите не са, за тях дори не може да се подаде информация какъв брой розово масло се внася заради неналичието на код за проследимост в Национална агенция за приходите или Национален статистически институт. Точно поради това левицата пита по какъв начин ще се подсигурява, че българското розово масло е създадено от българска суровина. Отговор на този въпрос обаче няма. Според депутатите регистрацията на договорите за изкупуване също ще е проблем, тъй като търговците и преработвателите няма да се ангажират да го вършат за дребни стопанства.

Законът планува извънреден надзор, който е невиждан в българското и европейското законодателство, ще го вършат седем структури, се отбелязва в мнението. Според депутатите от Българска социалистическа партия това е, меко казано, " безумство ", което ще докара до дълготрайни отрицателни въздействия върху бранша. Те декларират, че сериозната административна тежест за производителите на розов цвят е съчетана с невъобразим надзор и още по-сериозни административнонаказателни разпореждания. Ако производител не е вписан в регистъра, санкциите стартират от 500 и стигат до 5000 лева

В спомагателните разпореждания се планува райониране на производството на рози и надлежно като резултат - гарантиране на предпазеното географско напътствие " Българско розово масло ". След 1970 година в страната обаче райониране при развъждането на култури не е правено и потреблението на данни отпреди повече от 50 година надали е научно обосновано, декларират от левицата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР