Заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни

...
Заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни
Коментари Харесай

Захариева: Заключителната декларация за срещата ЕС - Западни Балкани е одобрена от всички лидери


Заключителната декларация за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която следва да бъде подписана, е утвърдена от 28 страни - членки и ще бъде подкрепена от всички водачи на шестте балкански страни. Това разгласи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на конференция, отдадена на икономическото и общественото доближаване в района.

От Европейската комисия потвърдиха през днешния ден, че на 16 и 17 май ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще взе участие в срещата за Западни Балкани. В София ще бъдат също заместник-председателят и висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан и комисарят по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел. След края на съвещанието на 17 май ръководителят Юнкер ще взе участие в взаимната конференция с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния замък на културата.

„ Очакванията към срещата в действителност са огромни, тъй като тя е първата такава от 15 години. Декларацията, която е утвърдена към този момент от всички 28, която ще бъде подкрепена от страните от Западни Балкани, с изключение на ясната политическа поддръжка за европейската им вероятност, е съпроводена от анекси към нея, допълнения, които са свързани с съответни резултати за жителите на тези страни. Убедена съм, че водачите ще вземат решения, които жителите на страните от Западните Балкани да почувстват и да видят “, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева.

По-рано през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява, че най-големият триумф от Срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани в София ще бъде, в случай че заключителната декларация бъде подписана от всички европейски водачи и държавните глави на шестте балкански страни. " Няма да бъде добър знак, в случай че главният текст бъде подписан единствено от водачите на Европа и в някакъв спомагателен документ или анекс бъдат прибавени подписите и на страните от Западните Балкани ", разяснява Йотова, представена от БНР. Тя акцентира, че срещата на 17-и май ще бъде сполучлива, в случай че бъдат поети съответни задължения от Европейски Съюз за инфраструктурни планове и съответен небосвод за разширението на Съюза.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР