Заинтересувани бизнес кръгове от Северното Черноморие направиха необходимото, че през

...
Заинтересувани бизнес кръгове от Северното Черноморие направиха необходимото, че през
Коментари Харесай

Фрапорт демонстративно разбива бизнеса на един от най-успешните региони на България

Заинтересувани бизнес кръгове от Северното Черноморие направиха нужното, че през неактивния сезон до Бургас да няма постоянен самолетен трафик, а целогодишно да работи единствено летище " Варна "

Казвам се Георги Тръпков и от 40 години работя в туристическия отрасъл на Южното Черноморие. Наясно съм, че с цел да съществува бленуваният и сякаш плануван метод към туризъм на четири сезона, летище " Бургас " би трябвало да работи целогодишно с обслужване на постоянни линии.

Туризмът се гради на доверието на гостите и когато те би трябвало непрекъснато да мислят в кой миг сме налични и през какъв брой месеца в годината няма никакъв метод до нас, постъпват по единствения пазарно логически метод – отиват на друго място (най-често не в България).

ФАКТИТЕ

Летищата във Варна и Бургас бяха отдадени на концесия за период от 35 години на немско-българското сдружение „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД. Първоначалното пояснение, че така като са доста близо едно до друго, ще се ръководят заслужено от една компания, звучеше като верен метод, тъй като няма логичност една и съща компания да си прави сама конкуренция.

В действителността обаче, заинтересувани бизнес кръгове от Северното Черноморие направиха нужното, че през неактивния сезон до Бургас да няма постоянен самолетен трафик, а целогодишно да работи единствено летище " Варна ".

Държавата не посмя да се намеси посредством нито една своя институция и в очите на бизнеса по Южното Черноморие министрите на туризма, на превоза и също толкоз директно – на стопанската система, се оказаха безмълвни фигуранти и съидейници на кръговете, които целеустремено се борят с непазарни способи против всички типове бизнес, за които е значимо целогогодишното действие на летище Бургас.

В началото стартира приток на полети от Москва, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Лийдс, Дъблин, Прага, Тел Авив, Рига, Катовице, Варшава, Санкт Петербург, Манчестър, Франкфурт, Дюселдорф, Лайпциг, Братислава, Познан, Бърно, Минск, Хановер, Хелзинки, Острава, Бирмингам, Брюксел, Рига, Копенхаген, Осло, Стокхолм…

Над 130 дестинации, над 80 самолетни компании, над 40 страни за летище " Бургас "!

Възторгът ни бе къс. През 2018 и 2019 година надлежно Бургас и Варна посрещнаха надлежно 3,3 млн. пасажери и 2,2 млн. и 2,85 млн. пасажери и 2 млн. – за Варна. Бургас се изтреля като ракета пред Варна, което е видно и от статистиката за хотелска претовареност, и доклада на Национален статистически институт за приходите, които не се дължат единствено на самолетния трафик.

С настъпването на епидемията от Ковид, на летище " Варна " бяха препоръчани преференциални цени, там се нарежда нискотарифният WizzAir и оттова продължиха целогодишните полети към цяла Европа.

Към Варна бе ориентиран и полетът на турските авиолинии до Истанбул, които имаха голям интерес към Бургас преди време, както и огромна австрийска компания, която обезпечава целогодишен маршрут до Виена. Всички полети през неактивния сезон от Бургас бяха ориентирани във Варна.

Така „ палачинката беше обърната “ и на 2 август, 2023 година бе посрещнат милионният пасажер в Бургас, а във Варна това стана седмица по-рано и за годината и двете летища посрещнаха почти по 1,8 млн. пасажери и то в случай, че летището в Бургас отвън дейния туристически сезон е съвсем напълно заключено и единствената му дестинация е Лондон.

В същото време във Варна единствено дневно се извършват близо 10 полета. Очевидно е, че компанията-майка е избрала „ обичано дете “, а в света на бизнеса това се назовава нелоялна конкуренция.

СЪЩИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ

От бизнес вероятност излиза, че една и съща компания саботира едното си дружество до степен на заличаване, с цел да даде задатък на другото. Чрез летище " Бургас " залогът се отнася до безусловно целия туристически отрасъл, който включва освен настаняване, а всички типове спомагателни услуги, ресторантьорство и търговия.

По този въпрос отношение не взима нито едно министерство и по тази причина Министерски съвет показва изтощение, непросветеност и очевидна безмълвна поддръжка за нелоялните практики на държавно определена компания за оператор на двете морски летища.

И като награда-поощрение, „ скрито и бавно “, концесионерът получи удължение на концесията с още 5 години – общо 40 години.

Ако летище " Бургас " се управляваше от различен оператор, в неподходящи пазарни условия неотложно щяха да бъдат препоръчани преференциални предложения към авиопревозвачите и по този начин да бъде увеличена атрактивността на аеропорта.

„ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД обаче демонстративно разрушава бизнеса на един от най-успешните райони на България от години и под претекст, че се постанова главен ремонт на летището, има намерение да го затвори!

Предложението пътуващите до Южното Черноморие да кацат във Варна и да пътуват още два или повече часа с кола, с цел да стигнат до мечтаното място на юг е неосъществима преди всичко заради липса на шосеен потенциал. Подобно предложение е освен неуместно, то е очевидна насмешка и проява на сигурност в държавното изтощение и безхаберие.

Собствениците на летището са в положение да правят всевъзможни ремонтни действия поетапно, без да се нарушават самолетодвиженията.

НАШИТЕ ТЕМИ

Летище " Бургас " би трябвало да оперира целогодишно и нито едно заричане, че ремонтите ще се правят отвън дейния летен сезон да не бъде признато. Много европейски авиационни хъбове са в ремонт от години и нито за ден не стопират да обработват десетки хиляди пасажери.

Очакваме от локалната администрация – кметове и регионални шефове изрично да поддържат района на Южно Черноморие и да изискат от Министерски съвет съответна отбрана за правото на непрекъснат труд и доходи на жителите на цялото Южно Черноморие, които директно зависят от работещо летище.

 Туристическият бизнес единогласно да заявим, че даже без да притежаваме трактори, сме подготвени на продължителни митинги, тъй като не желаеме някой да ни ДАВА – желаеме

СПРАВЕДЛИВИ ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД.

Работа на страната е да се оправи с групировките, работа на държавното управление е да не си затваря очите пред целеустремено съсипване на район от България, който е едно от най-разпознаваемите лица на страната ни пред света.

*Коментарът е на хотелиера Георги Тръпков от профила му във фейсбук, заглавието е на Флагман.бг
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР