Загубата на обоняние и вкус е сред най-характерните симптоми за

...
Загубата на обоняние и вкус е сред най-характерните симптоми за
Коментари Харесай

Обонянието на преболедувалите COVID-19 се връща чак след 6 месеца

Загубата на подушване и усет е измежду най-характерните признаци за COVID-19 и съгласно последни изследвания визира към 86% от пациентите с леко протичане на заболяването, предава " Дейли мейл ".

Само 4.5 на 100 от умерените случаи на болестта и 6.9 на 100 от тежките случаи се характеризират с тези признаци. Изследване на експерти от университета Париж-Сакле, Франция откри, че съвсем всеки четвърти пациент ( 24.1 на 100 от случаите), изгубили възприятие за аромат и усет, не ги възвръщат два месеца след болестта.

Преобладаващата част от пациентите - към 95% обаче възвръщат изцяло обонянието си шест месеца след преболедуване на инфекцията, оповестява Bulgaria ON AIR.

Обективни клинични данни, сочат загуба на подушване при 54.7% от умерените случаи и при 36.6% от умерените до сериозни случаи на болестта. Два месеца по-късно съвсем една четвърт от пациентите, изгубили подушване, към момента не са го възстановили. Изследователите са анализирали анонимни данни за лекуването на повече от 2000 пациенти в 18 европейски лечебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР