Загреб. Хърватският военен министър Дамир Кръстичевич определи войната от 90-те

...
Загреб. Хърватският военен министър Дамир Кръстичевич определи войната от 90-те
Коментари Харесай

Хърватия: Военният министър Дамир Кръстичевич определи войната от 90-те години като „справедлива, отбранителна и победоносна

Загреб. Хърватският боен министър Дамир Кръстичевич дефинира войната от 90-те години на XX век като „ обективна, отбранителна и победоносна ". Коментарът му бе изработен във връзка завръщането в страната на хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач, след освобождението им от пандиза в Шевенинген, където излежаваха присъда на Трибунала в Хага, предава белградското Радио В-92 .
Радиото оповестява, че генералите са посрещнати в Загреб от многохилядно голям брой и че завръщането им е било отразено от всички хърватски медии. В-92 напомня, че Готовина и Мъркич са наказани от Трибунала в Хага за военни закононарушения по време на войната от 1991-1995 година, в това число и за прогонването на повече от 220 хиляди сърби, като други две хиляди не престават да се водят за изчезнали.

Агенция „ Фокус “ напомня:
Преди пет години, през ноември 2012 година, повече от 100 хиляди души посрещнаха генералите Анте Готовина и Младен Маркач, освободени от пандиза в Шевенинген, където излежаваха присъда на Трибунала в Хага.
На 17 март 2005 година Европейският съюз отсрочи началото на договарянията за участие с Хърватия и не насрочи нова дата, поради издирването на обвинявания във военни закононарушения военачалник Анте Готовина.
Генерал Готовина се съобщи на Трибунала в Хага на 7 декември 2005 година, след което стартираха договарянията за участие на Хърватия в Европейски Съюз.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР