Заглавието звучи тъпо, нали? Или най-малкото като фалшива новина. Да-да,

...
Заглавието звучи тъпо, нали? Или най-малкото като фалшива новина. Да-да,
Коментари Харесай

Превозвачите ни не искат европейски заплати

Заглавието звучи жалко, нали? Или най-малкото като подправена вест. Да-да, но не. След като през вчерашния ден (4 декември) Европейският съвет възприе позиция по пакет " Мобилност ", един от акцентите на която е да се заплаща на професионалните водачи отплата, каквато се заплаща в съответната страна-членка на Европейски Съюз, в която те работят (в случая – минават, с цел да натоварят или разтоварят съответния товар), нашите превозвачи мигновено счетоха това за недопустимо.
И до момента в който роптаенето против други условия – да вземем за пример на всеки 4 седмици водачите да се връщат в родната си страна за отмора, наподобяват разумно поради спецификата на работа, то тъкмо това за парите си е напряко комично. Интересно за какво тъкмо по него не биват питани водачи, а не превозвачи т.е. притежатели на компании? Може да не се демонстрират с лица пред камерите, с цел да не ги познаят – да забележим те какво ще кажат! Ако кажат, че не желаят повече пари, значи фактически мислят, че гадният Макрон желае да ни пороби стопански. Нещо обаче малко ме съмнява.
Отдавна във връзка с труда в Европа има максима – щом работиш изключително, би трябвало да ти се заплати. А воплите, че с тази смяна се дискриминира транспортният бранш, тъй като единствено той бива длъжен да заплаща повече, са смешни – пакет " Мобилност " е единствено част от Директивата за командированите служащи и според нея всички, безусловно всички командировани чиновници получават възнаграждение, съизмеримо със заплащането в страната от Европейски Съюз, където са командировани. Засега не съм чул някой отвън притежателите на транспортни компании да е възроптал.
Пакет " Мобилност " несъмнено има нездравословни за превозвачите ни текстове в този им тип и следва да се борим те да отпаднат. Но популизъм по отношение на заплащането – че на водачите ни доста им харесва да вземат българска заплата, а не френска или немска, идва малко от горната страна. Така че по-кротко с изцепките – позицията на Европейския съвет даже не е задължаваща, тя е преговорна и занапред ще има още веднъж диалози с Европейския парламент. В този ред на мисли, господин Джамбазки като плаши Франция и Германия с несъгласие в някое друго бъдеще, за какво не попита партийния си водач и участник в ръководството по какъв начин по този начин стана, че Чехия и Словакия към този момент не са срещу пакет " Мобилност " - нали сякаш Вишеградска четворка, поддръжка, ала-бала? Прага и Братислава за какво не ги заплашваме с несъгласие на това и това?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР