Загиналите при протестите в Иран вече минаха 200. Това е

...
Загиналите при протестите в Иран вече минаха 200. Това е
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Лансира се сценарий за отделяне на Кюрдистан от Иран

Загиналите при митингите в Иран към този момент минаха 200. Това е приблизителната численост, само че всеки ден има увеличение.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Това е най-значимото събитие след 2009 година когато беше зелената гражданска война. Вече мина повече от месец и виждаме, че не отслабват митингите. Включват се разнообразни публични прослойки, само че авангардът са младежите – главно дамите, студентите, учениците от горните класове. Днес разбрах, че за пръв път революционната армия, която е тежката артилерия и до този миг не се включваше, от през вчерашния ден стартира военни учения. Нещо, което явно е признак, че не са удовлетворени от метода, по който се развиват събитията.

 
Две седмици откакто започнаха събитията имаше един девиз „ Това е началото на края “. Разликата с това, което се случи през 1979 година е, че цялата нефтопреработвателна индустрия, която е благосъстоятелност на революционната армия и е стратегическа за тази страна, тогава обърна салдото във щета на шаха. Сега на този стадий обаче нямаме такива белези.
Това, което се приказва е по-скоро югославският сюжет. Лансира се един термин - „ сиритизиране “ на Иран. Тоест Кюрдистан в Иран да стане както е Кюрдистан в Сирия. Интересното е, че революционната армия струпаха войски навръх ирако-иранската граница – там където са управленията на иранските кюрдски партии.

Не толкоз Иран е добре във военно отношение, а по-скоро Русия е зле, сподели Чуков във връзка на иранските дронове. Тяхното преимущество е, че са доста евтини, те костват единствено 20 000 $. Вчера са свалени 85% от изстреляните ирански дронове, които са изстреляни от Беларус. Огромната част са свалени с „ Калашников “. Това, което се приказва обаче е, че Иран ще достави балистични ракети земя-земя. Това провокира невероятна реакция на европейците, тъй като е нарушение на резолюция 2231.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР