Загадката на Sofia24.bg на 9 юли е свързана с един

...
Загадката на Sofia24.bg на 9 юли е свързана с един
Коментари Харесай

Той е български зет, братовчед на Линкълн, велик актьор и почетен гражданин на Гърция

Загадката на Sofia24.bg на 9 юли е обвързвана с един актьор и режисьор, два пъти притежател на Оскар. Той е толкоз надарен, че функциите, в които се превъплъщава, в известни и добре признати от рецензията филми, постоянно са значими и обичани на феновете. Героите му от " Форест Гъмп “, " Филаделфия “, " Аполо 13 “ ще остават незабравими. Познахте ли го? Това е Том Ханкс, който е един от най-търсените артисти в Холивуд, а през днешния ден има мотив да почерпи за рождения си ден. Към 2012 година филмите с негово присъединяване са генерирали доходи от над 4,2 милиарда $ единствено на американския пазар и повече от 8,5 милиарда по света, което го подрежда на челно място във филмовата промишленост в това отношение.

За ролята на болния от СПИН Андрю Бекет във кино лентата " Филаделфия “ Том Ханкс е награден през 1994 година с " Оскар за най-хубав артист ". Само година по-късно получава втория си " Оскар " за ролята на умствено изостаналия Форест Гъмп в едноименния филм. Два поредни " Оскара " в категорията най-хубав артист преди Том Ханкс е съумял да получи единствено артистът Спенсър. Том Ханкс постоянно приема функции, които други огромни артисти отхвърлят с лека ръка и прави шедьоври от тях. Той е измежду най-великите артисти на всички времена.

Актьорът е роден на 9 юли 1956 година в град Конкорд, Калифорния. Той е третото дете в огромното семейство на Амос Мефорд и Джанет Мерилин Фагар. Има двама братя – Джим и Лари, и сестра – Сандра. Баща му е британец и работи като готвач, а майка му е медицински служащ. Произходът на Джанет е португалски, само че се твърди, че тя е и далечна родственик на президента Ейбрахам Линкълн.

Родителите на Том се развеждат, когато той е на 5 години. Том заживява с татко си. Започва едно непрестанно преместване от град в град. Том Ханкс споделя за този интервал:  “Имал съм общо четири татковци, три майки, учил съм в пет учебни заведения и съм живял в 10 къщи ". 

Том приключва гимназия в Оукланд. Среща първата си брачна половинка, до момента в който е в университета. Тя се споделя Саманта Люис. Двамата се местят в Ню Йорк. Женят се през 1978 година и имат две деца – Колин и Елизабет. През 1987 година се развеждат. Той среща втората си брачна половинка през 1981 година. Рита Уилсън е актриса, която е от българо-гръцки генезис. Рожденото ѝ име е Маргарита Ибрахимова. Баща ѝ – Хасан Халилов Ибрахимов, е български мохамеданин, роден в село Брещене, Гърция, а майка ѝ – Доротея, е гъркиня, родена в село Сотире, Албания. На 30 април 1988 година двамата подписват брак. Преди това Том Ханкс приема нейната вяра – православно християнство. Имат двама сина – Честър Марлон и Труман Теодор, а бракът им продължава и до през днешния ден.

Като дребен Том доста желае да стане космонавт. Той е член на Американското звездно общество и даже има метеорит, кръстен на негово име – “12818 Tomhanks ". През юни 2006 година е признат за почетен член на “Залата на славата “ на рейнджърите от американската войска, в символ на благодарност за страхотното му преобразяване като капитан Джон Милър в “Спасяването на редови войник Райън ".

Той е първият артист, почетен с сходна чест. Тази роля му носи и Наградата за особени заслуги към обществото, връчена от Военноморските сили на Съединени американски щати. Носител е още и на Президентския орден на свободата, връчен му от Барак Обама.Той е най-младият човек в историята, получил премията АФИ – за изцяло творчество.

През 2019 година става почетен жител на Гърция, където живее сега със брачната половинка си. Том Ханкс е вторият артист, който получава “Оскар “ в две следващи години – през 1994 година за ролята на Андрю Бекет във “Филаделфия “ и през 1995 година за “Форест Гъмп “. За ролята си във “Филаделфия " е почетен със “Сребърна мечка " за най-хубав артист. Притежава няколко награди “Еми ". Осем пъти е притежател на статуетката “Златен глобус ". Получава и “Златен глобус “ на името на Сесил Б. Демил – отличие, което се връчва за изцяло творчество на хора, оставили трайна диря във филмовата промишленост

Той приказва малко български език. Обича да слуша Елвис Пресли и Патрик Кондат. Том е заплашителен почитател на " Стар Трек “. Актьорът колекционира пишещи машини. Том е трети братовчед, с четири генерации разлика, на Ейбрахам Линкълн. През 2004 година купува еспресо машина за публицистите в Белия дом, откакто вижда, че те нямат такава. При повторната си аудиенция, след няколко години, той я сменя с по-нов модел. Преди да стане прочут е работил като пиколо. Дори един път е носил чантите на Шер и Сидни Поатие до стаите им.

" Създаването на още един огромен кино шедьовър " е първият му разказ, а през 2017 година на книжния пазар излезе алманах с негови разкази, озаглавен " Рядък модел ". Той съдържа 17 описа, като общото сред тях са пишещите машини. Както към този момент стана ясно, Том Ханкс ги колекционира, като има повече от 100 модела.В книгата е поместен и един много любопитен роман. Той наблюдава историята на българския помак Асан Чепик, избягал по комунистическо време от лагера Куциян и съумял да се добере с доста премеждия до Америка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР