Загадъчно съобщение, изпратено до мобилни телефони от BG-ALERT, изплаши много

...
Загадъчно съобщение, изпратено до мобилни телефони от BG-ALERT, изплаши много
Коментари Харесай

Без паника! Тестват системата за предупреждение BG-ALERT в Северозапада, вижте кога

Загадъчно известие, изпратено до мобилни телефони от BG-ALERT, изплаши доста българи нощес. Съобщението, което получиха част от клиентите на един от мобилните оператори, предизвестява за идна заплаха. Тази заран от Министерството на вътрешните работи разпространиха до медиите позиция, предоставена от изпълнителя, зает с реализирането на системата BG-ALERT. В нея се показва, че по отношение на планувани национални проби на системата BG-ALERT за ранно предизвестие през мобилните мрежи, на 1 ноември от 18:55 ч. до 19:00 ч. са извършени предварителни проби. Поради " човешка неточност " са изпратени две разнообразни известия през мрежата на един от мобилните оператори, които са получени от техни крайни клиенти. От компанията се извиняват на популацията и всички наранени страни и институции за породеното безпокойствие и стеснение. И допълват: " След откритата към този момент продуктивност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде значим инструмент за уведомяване на популацията в случаи на бедствия и повреди ".
През ноември предстоят проби на системата BG-ALERT, излиза наяве от графика, оповестен на интернет страницата на системата. Целта на тестванията е инспекция действието на системата, както и популацията да придобие визия за известията и съпътстващото ги държание на мобилните устройства. За областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен тестването ще бъде на 14 ноември. При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 ч. до 12:30 ч. ще бъде предавано известие, съдържащо текст на български и британски език. Получаването на известието на мобилното устройство се чака да бъде еднократно и съпроводено от характерен тон и осцилация, даже при задействан спокоен (безшумен) режим. На 29 ноември ще се реализира народен тест в цялата страна.
BG-ALERT е система за разпространяване на известия за предизвестие на популацията в случаи на рискови събития (бедствия, изключителни обстановки и други представляващи опасност за живота, здравето или имуществото) посредством мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на жителите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници. BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предизвестие и обявяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР