Загадъчна болест е поразила десетки кучета в Норвегия, убивайки най-малко

...
Загадъчна болест е поразила десетки кучета в Норвегия, убивайки най-малко
Коментари Харесай

Загадъчна болест мори кучетата в Норвегия

Загадъчна болест е поразила десетки кучета в Норвегия, убивайки минимум 25 и подтиквайки управляващите да предупредят притежателите да държат домашните си любимци на каишка и надалеч от други кучета, до момента в който повода не бъде открита.

Десет кучета са се разболели в събота и неделя, оповестиха от националния орган за сигурност на храните, четири от които са умрели от този момент. Въпреки че множеството случаи са били в столицата Осло, болестта се оповестява в 14 от 18-те окръга на страната, в това число далечния север.

Според шведския вестник GT куче в прилежаща Швеция също е било лекувано във ветеринарна болница, откакто се появило на ревю в норвежкия град Трондхайм през предходната седмица. Всички изложения на кучета в Норвегия са били анулирани този уикенд.

Норвежкият киноложки клуб съобщи, че притежателите са били толкоз загрижени за разпространяването на заболяването през уикенда, че уеб сайтът им се е сринал под тежестта на търсенията за информация. В Норвегия има към 500 000-600 000 кучета.

Недиагностицираната болест явно е " доста сериозна за кучетата ", посочи представителят на организацията за сигурност на храните Оле-Херман Тронеруд пред публичната телевизия NRK, допълвайки: " Но към момента не знаем дали това е заразно или е единствено поредност от обособени случаи. "

Директорът по изключителни обстановки и сигурност на Норвежкия ветеринарен институт Йорун Ярп съобщи, че е " естествено обезпокоително, че здравите норвежки кучета умират толкоз бързо. Това е доста специфична ситуация; не съм взел участие в нещо сходно до момента ".

От института обявиха, че са изключили салмонела и отрова за плъхове, а също по този начин не счита, че болестта, което предизвиква мощно повръщане и остра кървава диария, се дължи на нещо в храната на кучетата.

Кучетата, които са се разболели и умряли, са от разнообразни места в страната и са пили и яли разнообразни неща. В момента здравните управляващи в Норвегия нямат ясни резултати от тестванията и не могат да стигнат до изрично умозаключение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР