Заеми в общ размер на 850 млн. лв. са спрени

...
Заеми в общ размер на 850 млн. лв. са спрени
Коментари Харесай

Заеми за 850 млн. лв. от ББР били спрени с въвеждането на лимита за кредити

Заеми в общ размер на 850 млн. лева са спрени от въвеждането на предел за отпусканите заеми от Българската банка за развиване (ББР). Това оповестиха в публикувано до медиите конкретизиране през днешния ден от Министерството на стопанската система.

Ведомството пусна уточнението след вчерашното присъединяване на министъра на стопанската система Кирил Петков в предаването „ Политически НЕкоректно “ по време на което той разяснява и резултата от въведената от него мярка за налагане на таван на заемите от ББР. Министърът заяви, че с помощта на тази мярка е било спряно отпущането на 850 заема в процедура на утвърждение, всеки от който приблизително за над 50 млн. лева Това породи голям брой мнения в мрежата от страна на политици, икономисти и публицисти, които гласяха, че в случай че посочените от Петков числа са правилни, това би означавало, че ББР е съумяла да притегли и разполага с 42 милиарда лева активи.

Известно е, че ресурсът на ББР е най-малко десетократно по-малък. " Ако имаме банка с толкоз активи, страната може да е изцяло спокойна, а мениджърският екип, постигнал този резултат, би трябвало да бъде награден, а не уволнен ", обобщават множеството коментиращи. Някои от тях непосредствено квалифицират изказването на Петков като неистина. 

От министерството на стопанската система не показват дали Петков се е объркал при представянето на данните през вчерашния ден, а единствено прецизират, че спрените заеми са общо за 850 млн. лв., а междинният размер на заемите, за който са кандидатствали компаниите е бил към 50 милиона лв. всеки от тях. Лимитът на средствата, отпускани за дребни и междинни предприятия от ББР до оптимален предел 5 милиона лв. беше въведен през юли тази година. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР