Заедно с европейските ще се проведат и местни избориОпозицията нарече

...
Заедно с европейските ще се проведат и местни избориОпозицията нарече
Коментари Харесай

Ротационният кабинет в Румъния с обща листа за евровота

Заедно с европейските ще се проведат и локални избори
Опозицията назова решението “престъпление против демокрацията ”

53% от румънците поддържат сливането

Избори “две в едно ” - за Европейски парламент и локални, ще се проведат в Румъния на 9 юни, като за евровота двете партии в държавната коалиция, които ръководят на ротационен принцип, ще се явят с обща листа. За това се договориха водачите на съдружните сътрудници - на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, който сега е министър председател, и на Националната демократична партия (НЛП) Николае Чука, който оглавява Сената на Румъния, съобщи Българска телеграфна агенция.

“Всички знаем, че най-голямата интензивност на избори е тази на локалните. Фактът, че взехме решение да създадем това обединение, не е срещу демокрацията, в противен случай, това е спомагателен избор за демокрацията. Решихме също да имаме обща листа на изборите за Европейски парламент. Само двете огромни партии могат да се обединят и да се изправят против екстремистка вълна. Нито една от двете сили не може да взе участие сама в тази борба ”, изясни Марчел Чолаку.

Той очерта като две еднообразно значими цели пред страната влизане в Шенген тази година и участие на Румъния в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2026 година

“На локалните избори всяка партия ще се яви независимо, а на изборите за Европейски парламент ще имаме обща листа. Това е политическо решение, ориентирано към стабилността на страната ”, разяснява на собствен ред Николае Чука.

Лявата СДП е част от Партията на европейските социалисти, до момента в който консервативната НЛП е член на дясната Европейска национална партия.

Опозицията реагира яростно на решението на ротационното държавно управление. Председателят на опозиционната партия “Съюз за избавление на Румъния ” Каталин Друла дефинира комбинирането на изборите като “престъпление против демокрацията ”.

“Това, което Марчел Чолаку и Николае Чука желаят, е основаването на една партия в Румъния. Всъщност приказваме за изгубването на НЛП и раждането на единната партия СДП-НЛП. НЛП съобщи десния електорат, изостави междинната класа, бизнесмените, които основават работни места в Румъния ”, отсече Друла.

А водачът на “Силата на десницата ” и някогашен министър председател Лудовик Орбан се закани да употребява всички законови и конституционни лостове, с които разполага, с цел да предотврати този “недемократичен и противоконституционен проект ” и ще нападна възможен закон за обединение на изборите в Конституционния съд.

Междувременно изследване на Института Авангард, извършено по поръчка на СДП и НЛП, сподели, че 53 % от румънците желаят това обединение. 35 на 100 са срещу, а 12 % нямат мнение или не дават отговор.

В Румъния тази година предстоят още президентски и парламентарни избори. Първият тур на вота за държавен глава ще е на 8 септември, а възможният балотаж - на 22 септември. За нови депутати пък ще се гласоподава на 8 декември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР