Задавали ли сте си въпроса на какво учим децата си?

...
Задавали ли сте си въпроса на какво учим децата си?
Коментари Харесай

Уроците, които научаваме, докато растем

Задавали ли сте си въпроса на какво учим децата си? И дали умишлено или подсъзнателно не им предаваме същите тези уроци, които ние сме получили като деца от нашите родители, учители, обществото? И на какво ни учат тези уроци?…

Уроците… Те стартират в секундата, в която се родиш. В болката, с която си поемаш първия мирис. Като новородено имаш потребност от мириса и докосването на мама, само че вместо това някой те изтръгва от нея, къпят те и те увиват в безжизнена пелена и те оставят самичък. Плачът ти е вик за помощ, минава цяла безкрайност и заспиваш от обезсърчение. Научил си първият си урок – да се живее, боли.

Растеш. Гладен си. Плачеш. Дават ти вода. Не е час за хранене. Продължаваш да плачеш. Сменят ти памперса, поставят те в шезлонга, който те люлее. Постепенно гласа на тялото ти и неговите потребности биват заглушени и вкарани в графика за хранене, спане, игра… график за живеене… Научаваш, че не трябва да слушаш тялото си.

Пълзиш. Придвижваш се в пространството. Изгаряш от любознание. Протягаш ръка, с цел да откриеш света и чуваш внезапно „ Не, не пипай там ”. Разбираш, че любознанието е рисково.Научил си първият си урок – да се живее, боли.

Прохождаш. Някой постоянно те държи за ръка. „ Ще паднеш, миличко, дай на мама ръчичка ”. Издебваш и опитваш самичък. Падаш. „ Нали ти споделих, че ще паднеш, виж по какъв начин си изцапа панталона. Недей да плачеш в този момент, предизвестих те, слушай ме идващия път “ – е това, което чуваш. Научаваш, че да падаш, е неприятно, и че не би трябвало да плачеш, когато си бил предизвестен.

Вече приказваш. Задаваш въпроси. Когато чуеш „ Изяж си супата ” питаш „ Защо ”. „ Защото по този начин би трябвало. Ако си изядеш супата, ще ти дам сладолед. “ Разбираш, че когато зависиш от някой различен да ти даде това, което искаш, би трябвало да следваш неговите правила, даже, тогава когато не ги разбираш и не ги искаш.

Толкова постоянно чуваш, че би трябвало да бъдеш дисциплиниран. Даже разбираш за съществуването на някакъв дъртак, който неразбираемо по какъв начин следи твоето смирение и целогодишно ти се припомня, че в случай че слушкаш, ще получиш подарък. Е, постоянно макар, че си чувал неведнъж, че си „ едно извънредно непослушно диване ” въпреки всичко получаваш подарък. Това разклаща леко визиите, само че до момента в който разглеждаш подаръка, което макар непослушанието си от време на време си получил постоянно се намира някой възрастен, който да те подсети за значимостта на слушкането. Да слушаш се трансформира в съществена добродетел „ какво чинно дете ”…Научаваш, че да падаш е неприятно, и че не би трябвало да плачеш, когато си бил предизвестен.

Къпят те. Заявяваш, че не желаеш да си измиеш косата. Следва дълго пояснение от мама за какво е значимо да си мием главата. Категоричен си „ не, няма да си мия косата “. Опитът за разбиране продължава. Ти продължаваш да казваш „ НЕ “. Накрая косата ти бива принудително измита, тъй като хигиена е значимо нещо. Научаваш, че персоналните граници са нещо, което може да бъде нарушавано, стига да имаш задоволително положителни причини за какво го правиш.

Порастваш. Водят те на място, което в никакъв случай не си виждал, при деца, които не познаваш с някакви непознати възрастни. Мама плаче на вратата и през сълзи ти споделя, че това е детската ясла и тук ще си играеш ужасно. Ама плаче. И ти плачеш, пищиш, че не искаш да влизаш. Мама плаче още повече. Някой те издърпва от ръцете й, а тя се измъква обляна в сълзи. Вратата се затваря. Не знаеш за какво си тук и мама ще се върне ли в миналото. Виждаш играчки, спираш да плачеш, а дамата, която те държи за ръка, се усмихва предостатъчно. Разбираш, че е по-добре да се предадеш и да се научиш да оцеляваш.

Голям си, тръгваш на учебно заведение. Седиш на чина и слушаш неща, които не те интересуват. Научаваш ги. Имаш 6. Забравяш ги незабавно. Разбираш, че е значимо да повтаряш написаното в учебника. Говориш в час. Наказан си. Научаваш, че не е значимо да следваш интереса си, а да получаваш външна оценка и да слушаш престижа абсолютно.

Влизаш в университет. Не специалността, която би желал, тъй като още в учебно заведение си отвикнал да си задаваш въпроса кое същински те вълнува. Влизаш компетентност, която е перспективна да си намериш добре платена работа. Завършваш. Намираш си работа.

И към този момент си изцяло квалифициран за нея – доста неща си научил в живота и знаеш уроците – животът е гнусен и когато те боли, няма смисъл да плачеш. Когато искаш нещо би трябвало да се подчиниш на индивида, който може да ти го даде. Много е ужасно да се пада, да се бърка. Най-добре се хвани за някой и не опитвай самичък. Важно е да си социализиран и да спазваш разпоредбите на социума без да ги поставяш под подозрение. Няма никакво значение какво ти е забавно, не е значимо да разбираш, значимото е да повториш написаното от различен, с цел да имаш 6, да получиш външна оценка. За персоналната самокритика никак не ти идва мислено да се зачудиш. Важно е да влезеш в университет. Да си намериш добре платена работа. Да си купиш апартамент. Кола. Да изпълняваш казаното от шефа. Да станеш началник.Научаваш, че не е значимо да следваш интереса си, а да получаваш външна оценка и да слушаш престижа абсолютно.

Да ти се родят деца… и да побързаш да ги научиш на житейските уроци, които ти към този момент си научил… Защото животът е гнусен и сложен, и с цел да оцелееш и да имаш триумф, имаш потребност тъкмо от тези уроци…

А какво ли би било да се обърне вероятността? Да се родиш и вместо самотност да заспиш положен на гърдите на мама. Докато си безпомощно бебе да растеш с цялостното доверие, че постоянно и незабавно откликват на потребностите ти. Да не чуваш „ НЕ “ всякога щом протегнеш ръка. Да падаш и някой да ти каже, че се справяш ужасно с рухването. Да можеш да попаднеш в обществена среда, за ръка с мама или баща, до момента в който си подготвен да ги пуснеш. Да учиш, тъй като ти е забавно, а не тъй като искаш да изкараш шестица. Да съзнаваш личната си уникалност и да следваш себе си, твоето движение, твоя интерес. Да учиш, не с цел да си намериш работа, аз тъй като не можеш да не последваш естественото си любознание. Да работиш, не с цел да си купиш апартамент, а тъй като обичаш работата си…

Да ти се родят деца… и да нямаш самообладание да им разкажеш какъв брой прелестен е животът, цялостен с хубост и любов… и че щастието – това е да бъдеш себе си.

Какво би било? Мисля, че би било по-светло, по-красиво, по-добро… Никога не е късно да опитаме…
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР