Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента

...
Задава се ново поскъпване на цените на храните през есента
Коментари Харесай

Асен Василев: Задава се ново поскъпване през есента

Задава се ново повишаване на цените на храните през есента и зимата. Това предвижда вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. По думите му, единственото решение да бъде предотвратена сходна рецесия е да бъдат взети ограничения на общоевропейско равнище. Министърът беше изслушан на бюджетна комисия през днешния ден, където разяснява също бъдещия контракт с " Газпром " и подготовката на България за влизане в еврозоната.

Докато през лятото Европа може да създаде задоволително храни и няма да има проблем, не такава ще бъде обстановката през есента, разяснява вицепремиерът, който прикани да бъдат търсени общоевропейски решения, с цел да се облекчи вноса, да вземем за пример.

Основният риск от спомагателна инфлация не идва по линия на енергоизточниците, идва по линия на храните.

Министърът изясни, че съгласно него има взаимозависимост и при прекъсването на природния газ от Русия - Газпром прекратявал доставките на страните, които купуват относително дребни количества и чийто контракти изтича скоро, както е при България.

Към момента това държавно управление по кое време ще преговоря с Газпром за нови количества газ - имайки поради държанието на Газпром и отхвърли да извършват подписан контракт, по който ние сме безусловно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е - в никакъв случай. Не може, когато някой ти спре газа, макар че си плащаш и си изпълняваш контракта, ти да разчиташ че същият този човек няма да ти спре газа, когато си в сложна обстановка.

Вицепремиерът разяснява и отчета на Европейската комисия, съгласно който не сме подготвени за влизане в еврозоната.

Към фискалната политика няма забележки, единствено към инфлацията и към готовността институционално. Както загатнах няма по какъв начин да се вкара еврото без парламент, а ние имаме да променим над 100 закона.

Той изясни, че страната е способна да влезе в еврозоната до 1 януари 2024 година По думите му, от ден на ден в Европа се приказва и за нови критерии за влизане, които да дават отговор на актуалната действителност.

Как да управляваме парите си в интервал на рецесия? Важните въпроси за антикризисните ограничения на държавното управление, опциите за оцеляване на бизнеса и помощта за жителите може да зададете в нашия уебсайт на. Ние ще потърсим от експерти най-точните и изчерпателни отговори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР