Задава се и трета сила, което е нетипично за САЩРон

...
Задава се и трета сила, което е нетипично за САЩРон
Коментари Харесай

Байдън или Тръмп: Обречен ли е изборът на американците

Задава се и трета мощ, което е нетипично за Съединени американски щати Рон Десантис и Робърт Ф. Кенеди-младши може да са другите възможности
 

Американците са много загрижени тези дни и мотивът не е единствено един. Но нормалната тревога за това какъв брой ще коства бензинът за двете фамилни коли или някакъв сходен битовизъм е сменена от загрижеността кой ще ги ръководи след 2024 година. Дали ще бъде актуалният президент Джо Байдън, който те недолюбват, тъй като считат за прекомерно възрастен, или някогашният държавен глава Доналд Тръмп, чиято чудатост им пристигна допълнително? А може би има и друга опция...
--> Президентската конкуренция е борба с историята
Байдън стартира акцията си за втори президентски мандат по едно и също време в почтена за злоба и в нежелана позиция, писа " Вашингтон пост ". Америка продължава да бъде в неприятно въодушевление, рейтингът на президента е невисок, а ентусиазмът към неговата кандидатура е най-малък. Достойна за злоба, тъй като Доналд Тръмп, най-вероятният противник на Байдън сега, е идеалният претендент, който може да трансформира гласуването в действителност в избор, а не в референдум.

Историята демонстрира, че настоящите президенти в Съединени американски щати нормално печелят преизбиране. Но малко президенти - Тръмп е най-скорошният образец - имат толкоз слаб рейтинг като този на Байдън в миг, когато той стартира акцията си. " Вашингтон пост " цитира ново изследване на " Ен Би Си нюз ", което му дава едвам 41% утвърждение и рейтинг 38% във връзка с стопанската система. В същото изследване 70% от американците споделят, че не желаят Байдън да се кандидатира за преизбиране, в това число 45% от тези, които се дефинират като демократи.



70-те % от личната му партия не желаят Джо Байдън да се кандидатира. Повече от половината не желаят Доналд Тръмп да се кандидатира. И въпреки всичко те двамата като че ли наподобяват неизбежни. Байдън няма съперници, тъй като неговата партия не можа да преодолее пагубната партийна дисциплинираност. При републиканците най-малко се води някаква борба, без значение, че Тръмп господства.

Прави са тези, които споделят, че казусът не е единствено във възрастта на Джо Байдън, а в подтекста, прикрит зад тази възраст: че в случай че той бъде избран отново, има забележителен късмет Камала Харис да стане президент. Това си е напълно в духа на теорията на конспирацията, тъй като Харис към този момент остава загадка в политиката. А това плаши гласоподавателите.
Какво сънуват републиканците?
Няма избор като че ли и за републиканците. Опоненти на Тръмп има, само че първенец против него не се вижда на хоризонта. Дори доста харесваният губернатор на Флорида Рон Десантис е доста надалеч от харизмата на Тръмп. Привържениците му се надяват, че няма да се стигне до " служебна победа " за Десантис, в случай че Тръмп бъде наквасен в американската правосъдна система. Но там се оказва и губернаторът, който към този момент има сериозен зложелател в съда в лицето на колоса на занимателната промишленост " Уолт Дисни ". Компанията му заведе дело с обвиняване, че води против нея " целенасочена акция на управленчески репресии ", откакто тя се опълчи на закон, обвързван с ЛГБТ общността, забраняващ преподаването в учебно заведение по въпроси, свързани със половата ориентировка и половата еднаквост.

Но Десантис има едно огромно преимущество, с което се насочва към своята евентуална кандидатура за Белия дом - купчина пари от донори, отбелязва " Политико ". Докато се приготвя да се включи в президентската конкуренция през идващите седмици, Десантис разполага със сметки, имащи за цел да поддържат кандидатурата му, които възлизат на над 110 милиона $. И всичко това е преди още той да се е впуснал публично в борбата против Тръмп. Финансовото преимущество на Десантис е взело застрашителни размери в лагера на републиканците. Повечето кандидати имат парични средства, които са по-малко от неговите. Дори подкрепящият Тръмп свръхмощен " Комитет за политически дейности ", наименуван " Да създадем Америка велика още веднъж " (MAGA Inc.), регистрира в края на 2022 година към 55 милиона $ в наличност - огромна сума, само че надалеч по-малка от тази, която има в банката Десантис. Бившият президент е събрал и 18 милиона $ посредством акцията си от ноември 2022 до момента.

А може да са прави и тези, които настояват, че има единствено един републиканец, който може да победи Джо Байдън. И това е Рон Десантис. " Политико " цитира социологически изследвания, които демонстрират, че Десантис е в по-силна позиция от Тръмп да завоюва против Байдън, макар че изостава от Тръмп в множеството дуели при първичните избори. Америка се нуждае от смели, консервативни водачи, които не се опасяват да се изправят против левицата, да пазят фамилията и в никакъв случай да не отстъпват от сложните борби.
Демократите не са единствена опция
При демократите съвсем нищо ново. Почти! Робърт Ф. Кенеди-младши, който разгласи кандидатурата си преди месец, доближи 19% поддръжка през втората седмица измежду гласоподавателите демократи. Това е доста, изключително за човек, на който са лепнали етикета, че е малко смахнат. Той е антиваксър, а споделя и цяла серия от тайни теории. Но неговото по-широко общо обръщение би се харесало на крайните ляво и дясно и се вписва в общото популистко въодушевление - " корпорациите и държавното управление ви лъжат ". Кенеди-младши има това, което има и Тръмп - силата на звезда, а носи и по този начин значимото фамилно име. Но най-малко към този момент няма късмет против Джо Байдън.

Задава се и трета мощ, което е нетипично за Америка. Центристката група " Без етикети " съобщи, че краткотрайно се пробва да влезе в изборните описи във всички 50 щата. Трета партия в случай че се появи, към този момент може да има напълно действителна и изненадваща мощ в тази акция за президентските избори. Независимите гласоподаватели в Съединени американски щати в този момент са повече от членовете на всяка една партия. Разбира се, една трета партия ще би трябвало да има безапелационни претенденти за президент и вицепрезидент, а да се реализира това би било мъчно.



Един президент, който не е в центъра на вниманието, е най-хубавото нещо, което в миналото би могло да се случи на прогресивния центристки план. Но триумфът му през 2024 година зависи от това дали републиканците ще поддържат Тръмп, или не. Това обаче няма да бъде повтаряне на 2020 година, даже в случай че Тръмп се окаже републиканският претендент, твърди " Вашингтон пост ". Преди четири години Байдън беше кандидатът, който можеше да се показа като средство за противопоставяне против хаоса и разделянето от годините на Тръмп, въздържаната, само че опитна ръка, която ще избави страната от един нехарактерен настоящ президент.
С какво разполага Байдън
Въпреки че ще се опита да направи това още веднъж, Байдън не разполага с лукса да се концентрира само върху едно такова обръщение. Днес той е настоящият президент, с избрани резултати във вътрешен и интернационален проект, които би трябвало да пази и разпространява. Резултати, които макар ясните достижения през последните две години, остават неразбираеми за доста гласоподаватели.

Обявявайки кандидатурата си, Байдън алармира за един от методите, посредством които тази акция ще бъде друга - тя ще сложи по-силен акцент върху свободата и отбраната на правата на американците, без значение дали става въпрос за аборти, изборни права или полова еднаквост. Но и спечелването на аргумента за стопанската система е от значително значение в акцията за преизбиране на Байдън, която е може би и по-важна от дебата към културните и обществените въпроси. Той може да изтъкне огромния брой основани работни места и други индикатори, само че инфлацията и опасенията, че в стопанската система може да настъпи криза, затрудняват Байдън да разгласи победа.

До настъпването на пандемията напролет на 2020 година Тръмп беше считан за президент на страна със мощна стопанска система. Това остава евентуален присъщ белег за някогашния президент, който в доста други връзки ще се яви на общите избори, съкрушен от голям брой несъгласия, неистини и правосъдни инциденти.

Байдън избегна една евентуална спънка пред сполучливата си акция за преизбиране - той няма сериозен противник в своята лична партия за първичните избори. Преди междинните избори през ноември предходната година се говореше постоянно за възможен противник. Но откакто демократите надминаха упованията в междинните избори, партията му още веднъж се консолидира към президента. Въпреки това Байдън управлява една от време на време разединена партия. " Вашингтон пост " обръща внимание и на аргумента, че доста от демократите, които споделят, че не желаят Байдън, показват като съществена причина неговата възраст - 80 години. Срещу Тръмп, който е на 76 години, въпросът за възрастта може да има по-малко значение, макар че силата на двамата може да се окаже значима.

Байдън съумя да избегне доста дейна акция през 2020 година поради пандемията. Но през 2024 година гласоподавателите може да желаят да видят един по-енергичен претендент. Ако Байдън застане против някой различен, да вземем за пример против губернатора на Флорида Рон Десантис, въпросът за поколенията ще бъде на напред във времето.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР