Задържаните за стрелбата срещу и убийството на българския граничен полицай

...
Задържаните за стрелбата срещу и убийството на българския граничен полицай
Коментари Харесай

Посланикът на Турция: Задържаните за убийството на българския граничен полицай са турски граждани

Задържаните за стрелбата против и убийството на българския граничен служител на реда Петър Бъчваров са турски жители. Това съобщи за БТВ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

" В резултат на щателната и решителна работа, осъществена от екипите на Жандармерията в Oдрин, лицата Е.Е. и М.Е., за които беше открито, че са направили нападението, бяха хванати, а при претърсването им бяха конфискувани пушка, употребена при случая и 23 ловни патрона, принадлежащи към нея ", пиша в прессъобщение валийството на Одрин.

Работи се по две версии - за трафик на опиати и за трафик на мигранти.

По-рано през днешния ден заместник-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи първо пред bTV, че турските управляващи са задържали двама души - един причинител и един помощник.

 

" Става дума за престъпно действие и изключителна експанзия. Ще отговорим със мощ на тази експанзия. Това значи, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които основават заплаха за живота на нашите чиновници по границата. Мощни оръжия ще се употребяват всякога, когато наши чиновници са застрашени. Имат инструкции да употребяват оръжие във всеки случай, когато се постанова ", съобщи по време на брифинга за случая вътрешният министър Демерджиев. Той съобщи, че персонално ще поеме отговорност чиновниците да посмеят да стрелят.

 

Както към този момент писахме, убитият граничен служител на реда е 30-годишният сержант Петър Бъчваров от Елхово. Той е имал осем години стаж в системата на Министерство на вътрешните работи.

 

Снощи към 20,35 часа в региона на 242-ра пирамида към село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и чиновник на Министерството на защитата се натъкват на срез на оградата.

 

Слизайки от служебното МПС служителят на реда насочва фенера към въпросния срез, последвал е незабавно изстрел от прилежащата територия на Република Турция, с който служителят на Министерство на вътрешните работи е погубен. Това заяви на брифинг през днешния ден основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. 

" Колегата от МО съумява да се прикрие зад МПС-то, по него стартира пукотевица, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от прилежащата територия са създадени 10-15 изстрела ", сподели още Тодоров. 

Групата, която е произвела изстрелите, се е отдръпнала към вътрешността на Турция. 

Осъществен е контакт с турските управляващи, подхванати са дейности по определяне на причинителите. 

" Искам дебело да подчертая, че ще вземем всички нужни ограничения във връзка с сигурността на нашия персонален състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие за сигурност на чиновниците ", сподели на собствен ред вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинга. 

" Изключително значимо е да се пристъпи към законодателни промени. Не може от хиляди произнесени присъди да има единствено стотина, които са ефикасни. Всичко това води до възприятие на безотговорност у тези хора, които правят този вид активност, което е закононарушение според член 281 от Наказателния кодекс. Незабавно стягане и повишение суровостта на наказанията…Това ще е един от методите да спасим сътрудниците, които залагат живота си всеки ден и всяка нощ на границата ", настоя служебният вътрешен министър. 

Той удостовери, че става въпрос за трафиканти на мигранти, а турските управляващи работят по случая и поставят старания тези хора да бъдат изправени пред закона. 

" Турските сътрудници работят по случая. Уверили са ни, че ще създадат всичко допустимо и належащо тези хора да бъдат открити и изправени пред закона. Доведена е жандармерия, доведени са проверяващи. Много екипи работят, в това число и във вътрешността, в подстъпите към Одрин и към останалите градове. Всеки ден това оборудване се кърпи и поддържа непрекъснато и всеки ден се натъкват на такива дупки. В случая става въпрос за престъпно действие, става въпрос за изключителна експанзия. За пръв път се подхожда по този метод ".

По думите му граничните екипи непрекъснато и всекидневно се натъкват на дупки в оградата. Той е разпоредил да бъде употребявано огнестрелно оръжие против извършители на границата.

При ескалираща експанзия, която включва потреблението на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с нужната мощ и ви убеждавам, че, в случай че има произшествия на границата, няма да са в посока на нашите чиновници. Ще бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, който основава заплаха за живота и здравето за чиновниците ни по границата, добави Демерджиев. 

В региона към този момент има доведена жандармерия. На въпрос на БНР по какъв начин ще подсилим отбраната на границата министър Демерджиев отговори, че ще има " мощни оръжия ", които ще се употребяват при всеки риск за живота на граничните служители на реда или военнослужещи: 

" Преди месец аз бях тук, в Елхово, и дадох ясни и недвусмислени инструкции на нашите чиновници да употребяват оръжие във всеки случай, в който това се постанова. Получихме помощ сериозна от Европейската комисия и всички тези средства ги включваме в техническо застраховане. Предвидили сме спомагателен щат на " Гранична полиция ", с цел да може " Гранична полиция " сама да пази границата ".

 

Това е границата, по която преди рухването на Берлинската стена  е имало така наречен кльон (остатъци, от който може да се видят и сега) и където не малко хора, опитващи се да избягат на запад, са намирали гибелта си преди 1990 година

 

Мястото на случая е на граница, за която неотдавна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев разгласи, че се пази строго - в защитата са включени военните, хеликоптери и дронове.

30-километровата ограда пък е оборудвана с камери и сензори. 

Смъртта на 30-годишния граничен служител на реда от Елхово Петър Бъчваров оголи проблемите със сигурността на границата и на чиновниците, които я охраняват. Трагичният случай отприщи вълна от оферти за законодателни ограничения, свързани с присъдите за трафик, и повдигна тематиката за това какъв брой готови са чиновниците на Министерство на вътрешните работи, какъв брой е съответно оборудването им и какво е положението на оградата (ако до неотдавна се твърдеше, че тя стопира мигрантския напън, за служебния вътрешен министър Иван Демерджиев към този момент е негодна).

В отговор на " тази гнусна демонстрация ", както дефинира случая Демерджиев (който даде брифинг в Елхово), той стартира концепцията, че патрулиращите служители на реда би трябвало да носят " дълго оръжие " - т.е. автомат, и да дават отговор на експанзията със мощ. Демерджиев даже съобщи, че ще поеме отговорност чиновниците да се осмелят да стрелят. 

От посолството на Турция у нас изричат съболезнования на българските служби за сигурност и на българския народ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР